Темы дня:

WP: Не варто сумніватися в контрнаступі України, все тільки починається

WP: Не варто сумніватися в контрнаступі України, все тільки починається

Американський експерт нагадує, що не кожна наступальна операція просувається так швидко, як «Буря в пустелі» у 1991 році, хоча навіть тоді у США і союзників були засоби, не доступні зараз українській армії.

Увага всього світу була прикута до бунту групи «Вагнера» проти режиму Владіміра Путіна. Але міжусобиця в Росії тривала недостатньо довго, щоб спричинити суттєві зміни на полі бою в Україні.

Український контрнаступ триває менше місяця, а вже почались бурмотіння про поразку, неназвані «західні чиновники» заявляють CNN, що він «не виправдовує очікувань на жодному фронті». Навіть президент України Володимир Зеленський піддався і визнав, що контрнаступ відбувається «повільніше, ніж хотілося б».

«Насправді, повільний темп наступу поки що не повинен дивувати чи викликати серйозну стурбованість. Дуже мало наступальних операцій просуваються так швидко, як операція «Буря в пустелі». І тоді це стало можливим лише завдяки величезній технологічній перевазі, яку США і їхні союзники мали над Іраком», – пише в статті для Washington Post старший науковий співробітник Council on Foreign Relations Макс Бут.

Він нагадує, що в 1991 році ще до початку наземної війни союзницькі війська більше 5 тижнів били по іракських військах усім, чим тільки можна: від крилатих ракет Tomahawk до бомбардувальників Б-52. Потім, після невпинних атак з повітря, наземні сили союзників змогли здійснити гігантський «лівий гак» через піски Саудівської Аравії, щоб обійти укріплені іракські позиції в Кувейті.

Все це не доступно українським військовим. У них немає переваги в повітрі, і вони не можуть обійти російські укріплення, які простягаються вздовж тисячі кілометрів фронту, окрім як через територію самої Росії, щоб завдати удару по російських позиціях в Україні з тилу. Але навіть так США забороняють Україні використовувати американську зброю для атак на російській території.

Бут нагадує, що за всю російсько-українську війну був один раз, коли росіян «застали зі спущеними штанами». Це сталося під час несподіваної української атаки в Харківській області у вересні, коли за лічені дні було звільнено більше тисячі квадратних кілометрів території. Але цей подвиг важко повторити. Більш типовим був український контрнаступ, який зайняв більше двох місяців (з 29 серпня по 11 листопада 2022 року), щоб звільнити Херсон.

Сьогодні армія України постала перед складнішим завданням, ніж тоді. Тому що за 7 місяців, які минули з того часу, Кремль мобілізував набагато більше людей і побудував набагато більше укріплень і мінних полів. Зараз українські війська просуваються через щільні мінні поля по рівній, відкритій місцевості до головної російської оборонної лінії, яку ще називають «Лінією Суровікіна». Вони просуваються повільно, тому що намагаються зменшити свої втрати. І це те, що не хвилює кровожерливих російських командирів. Бут сумнівається, що будь-яка західна армія могла б діяти краще без переваги в повітрі і в таких умовах.

Армія України намагається зменшити свої втрати, знищуючи російські маршрути забезпечення за допомогою ударів британськими крилатими ракетами Storm Shadow. Ракета Storm Shadow, очевидно, відповідальна за пряме попадання в міст, що з’єднує Крим з Херсонською областю.

«Ракета Storm Shadow мала значний вплив на поле бою», – визнав міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, додавши, що потрібен час, щоб вплив удару по лініях постачання почав проявлятися у вигляді нестачі артилерійських снарядів і палива на фронті.

Більшість з 9 українських штурмових бригад, підготовлених і оснащених на Заході, ще навіть не вступили в бій. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, «головні події» ще попереду. Російські ЗМІ роздули перші невдачі України, коли були втрачені кілька БМП Bradley і кілька танків Leopard 2. Але все вказує на те, що західна бронетехніка захистила свої екіпажі від серйозних поранень. До того ж переважна більшість західних танків і бронемашин України залишилися неушкодженими.

Бут пояснює, що зараз тривають зондувальні атаки з метою знайти слабкі місця в російських лініях або створити їх. Бригадний генерал армії США у відставці Марк Арнольд, який консультував українських військових, сказав, що «українці намагаються спровокувати росіян на перекидання мобільних резервів, щоб вдарити по росіянах в іншому місці». Якщо росіяни заковтнуть наживку, український наступ може набрати обертів.

«Хоча сумнівно, що це те, на що сподівалися українські планувальники на даному етапі, але це все ще в межах очікувань аналітиків, які вважали, що операція проти підготовленої оборони буде важкою і дороговартісною… Ще занадто рано судити про хід операції, і ранні результати нічого не означають», – сказав Майкл Кофман з Фонду Карнегі за міжнародний мир.

Бут наголошує, що Захід, замість того, щоб засуджувати українців, повинен робити більше, щоб допомогти їм. У той час як США надали Україні військову допомогу на понад 40 мільярдів доларів (а союзники США доклали ще мільярди) Україна також заплатила 800 мільйонів доларів за обладнання, яке так і не було доставлене або було доставлене в такому поганому стані, що його не можна було використовувати. Як повідомляє New York Times: «Нещодавня поставка 33 самохідних гаубиць, подарована італійським урядом, служить яскравим прикладом. Відеозаписи показали, що з двигуна однієї з них валить дим, а з іншої гаубиці витікає охолоджуюча рідина». Неназваний експерт сказав Буту, що деяка американська техніка (зокрема, бойові машини Bradley і гаубиці M777) також потребувала серйозного ремонту, перш ніж її можна було використовувати. І деякі з цих систем були просто розібрані на запчастини.

Існує також багато обладнання, яке адміністрація Байдена просто відмовилася надати, наприклад, ракети ATACMS, які могли б допомогти більш ефективно атакувати російські бази і лінії постачання в Криму. Також Київ досі не отримав винищувачі F-16, які могли б захистили українські війська від атак російських ударних вертольотів Ка-52. Винищувачі F-16 можуть нарешті прибути з Європи восени, Але це занадто пізно, щоб вплинути на контрнаступ. Американські танки Abrams теж прибудуть занадто пізно для цього бойового сезону. Крім того, українським військовим не вистачає броньованих машин розмінування та мостового обладнання для подолання окопів.

«Хоча держсекретар США Ентоні Блінкен стверджує, що Україна «отримала все необхідне для досягнення успіху», це може бути неправдою. Якщо українці досягнуть успіху, то це станеться, незважаючи на обмеженість наявної у них техніки і підготовки. Якщо їхній наступ не прорветься, це станеться тому, що вони не отримали достатньо необхідного озброєння, зокрема, сучасної авіації та ракет дальнього радіусу дії. Будь-які невдачі, яких зазнають українці, повинні змусити Захід подвоїти свою підтримку, а не передчасно наполягати на переговорах, які призведуть до замороження конфлікту», – підкреслює Бут.

Він додає, що Захід не може визначати, хто буде правити в Кремлі.Але, підтримуючи Україну до кінця, він може посилити тиск на злочинний режим Владіміра Путіна, тріщини якого починають давати про себе знати після майже 16 місяців війни.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: