Темы дня:

“Джеймс Вебб” знайшов найдавніші галактики, і вони здивували вчених

“Джеймс Вебб” знайшов найдавніші галактики, і вони здивували вчених

Об’єкти виглядають не так, як мали б.

Група астрономів з Данії заявила про те, що змогла роздивитися в даних телескопа “Джеймс Вебб” одні з найдавніших галактик Всесвіту. Вони настільки давні, що все ще перебувають у процесі формування. І виглядають не так, як очікували вчені, повідомляє Science Alert.

Зараз дослідники вважають, що співвідношення між галактиками і важкими елементами в них залишалося незмінним протягом 12 мільярдів років, тобто більшу частину життя нашого Всесвіту. Але перші галактики виглядають інакше.

Співвідношення зірок та важких елементів у них відрізняється, оскільки вони ще не пройшли процеси зореутворення та смерті світил, збагачуючи газові хмари металами.

У ході дослідження вчені вивчили 16 найдавніших галактик. Ці спостереження показали, що співвідношення хімічних елементів у них складає приблизно чверть від того, що спостерігається в галактиках, що формувалися пізніше.

За словами вчених, «ці результати припускають, що галактики в даний час все ще тісно пов’язані з міжгалактичним середовищем і схильні до постійного припливу чистого газу, який ефективно знижує вміст у них металів».

“Коли ми проаналізували світло 16 з цих перших галактик, ми побачили, що в них було значно менше важких елементів порівняно з тим, що можна було очікувати від їхніх зоряних мас і кількості нових зірок, які вони зробили”, – заявив провідний автор дослідження Каспер Елм Хайнц.

І ці результати різко розходяться з існуючою моделлю, яка передбачає, що галактики розвиваються в умовах відносної рівноваги між кількістю утворених зірок та важких елементів.

Водночас, за словами вчених, ці результати не можна назвати цілком несподіваними.

«Результат дає нам перше уявлення про ранні стадії формування галактик, які, мабуть, більш тісно пов’язані з газом між галактиками, ніж ми думали», — заявив Хайнц.

Раніше “Джеймс Вебб” зміг “зазирнути” в атмосферу гігантської планети, яка обертається навколо двох зірок, на кшталт фантастичного Татуїну. Апарат виявив тут хмари з силікатів, схожих на пісок на Землі.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости