Темы дня:

Зразок заяви про зміну підстав позову

Зразок заяви про зміну підстав позову

Дарницький районний суд м. Києва

02225, м. Київ, пр-т Маяковського, 5-в

Суддя:____________________________________________
Позивач:________________________________________________

Поштова адреса:
____________________________________________

Номер засобу зв’язку:

________________________________________________
Адреса електронної пошти:

________________________________________________

Представник Позивача:

____________________________________________

Поштова адреса:
____________________________________________

Номер засобу зв’язку:

___________________________________
Адреса електронної пошти:

______________________________

 

З А Я В А

про зміну підстави позову

В провадженні Дарницького районного суду знаходиться цивільна справа № _______________________ за позовом ___________________________ до ___________________________________, треті особи: Дарницький районний відділ ДМС України в м. Києві, __________________________, ___________________________, про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання.

Частиною 2 статті 31 ЦПК України передбачено право позивача до початку розгляду справи по суті змінити підстави або предмет позову шляхом подання письмової заяви.

Враховуючи той факт, що розгляд справи по суті ще не розпочато, вважаємо за необхідне подання заяви про зміну підстави позову та, як наслідок, уточнення позовних вимог, виходячи із наступного:

Фабула справи:

12 липня 2012 року помер колишній чоловік Позивача – ___________________. Вказана обставина підтверджується свідоцтвом про смерть серії _____ № ____________ від 17.07.2012 р.

Шлюб між _______________ та Позивачем було розірвано 23.12.2008 року на підставі рішення Дарницького районного суду м. Києва у справі № 2-1897/08. Рішення Суду набрало законної сили 17.06.2009 року з дня вступу в законну силу ухвали Апеляційного суду м. Києва, якою залишено в силі вказане рішення Дарницького районного суду.

Жодних спорів про поділ спільно нажитого у шлюбі майна не було до моменту смерті колишнього чоловіка. Придбане у шлюбі майно, до якого належить і квартира, у якій фактично проживає Відповідачка, відповідно до п. 1 ст. 60 СК України з моменту розірвання шлюбу і до смерті __________________, залишалось їх спільною сумісною власністю, як це передбачено ст. 68 СК України, оскільки іншого договором між ними встановлено не було.

Після смерті ________________ відкрилася спадщина. До нотаріальної контори звернулися із заявами про прийняття спадщини діти померлого – Третя особа 1 та Третя особа 2.

В силу факту розлучення Позивач не є спадкоємцем _______________. Однак майно, що входило до спадкової маси, було оформлене лише на покійного колишнього чоловіка Позивача, тому могло перейти у порядку спадкування до спадкоємців.

Для захисту свого права власності у спільній сумісній власності подружжя Позивач звернулася до суду із позовом про визнання права власності на ½ частину майна, що перебувало у спільній сумісній власності подружжя на момент розлучення.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 04.04.2013 р. у справі за № ______________ було визнано право власності за Позивачем на ½ частину майна, набутого за час подружнього життя, в тому числі і на квартиру, що розташована за адресою: ______________________________, в якій на даний момент проживає та зареєстрована Відповідач.

На підставі вказаного рішення Дарницького районного суду м. Києва Позивач здійснила державну реєстрацію права власності на ½ частину квартири, що розташована за адресою: _________________________ (номер запису про право власності 7489800).

Таким чином, у спадкову масу після смерті____________________ було включено ½ частину квартири, що розташована за адресою: ___________________.

На підставі рішення Дарницького районного суді м. Києва від 07.09.2015 р. у справі за № __________________ було визнано право власності на ¼ частину квартири, що розташована за адресою: __________________________, за Третьою особою 1 та на ¼ частину цієї ж квартири за Третьою особою 2.

Виходячи з цього, власниками квартири, що розташована за адресою: ______________________________, та у якій на даний момент зареєстрована та проживає Відповідач, є Позивач (½ частина квартири), Третя особа_1 (¼ частина квартири) та Третя особа_2 (¼ частина квартири).

Таким чином, після смерті _________________ зникли правові підстави для проживання Відповідача у вказаній квартирі з підстав, наведених у позовній заяві.

У позовній заяві Позивач просить Суд усунути перешкоди у користуванні власністю шляхом виселення Відповідача з житлового приміщення, що знаходиться за адресою: ___________________________.

У ході підготовки матеріалів для подання заяви до суду, Позивачем (як це вказано у первісній позовній заяві) було направлено вимогу Відповідачеві про добровільне звільнення незаконно займаного приміщення, що розташоване за адресою: ______________________.

На даний момент Відповідач проживає у квартирі, що розташована за адресою: ________________.

Правова позиція:

У первісному позові та поданому до нього клопотанні про збільшення позовних вимог Позивач в обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на положення норм закону Житлового кодексу УРСР.

При цьому правова позиція ґрунтувалась на тому, що Відповідач уже не проживає у спірній квартирі. Як стало відомо у ході судового розгляду, Відповідач продовжує проживати у спірній квартирі, що розташована за адресою: ________________.

Даний факт змінює норми закону, на підставі яких Позивач бажає усунути перешкоди у здійснені свого права власності на оспорюване майно.

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно з ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 391 ЦК України передбачено спосіб захисту права власності від порушень, не пов’язаних із позбавленням володіння. Зокрема, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звертатися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Аналіз наведених норм цивільного законодавства дає підстави для висновку про те, що у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, у тому числі шляхом звернення до суду за захистом свого майнового права, зокрема із позовом про усунення перешкод у користуванні власністю.

Водночас відповідно до ст. 7 Закону України від 11 грудня 2003 року «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Таким чином, як випливає із указаної норми, зняття з реєстрації місця проживання може бути здійснено на підставі рішення суду виключно про:

1) позбавлення права власності на житлове приміщення;

2) позбавлення права користування житловим приміщенням;

3) виселення

4) визнання особи безвісно відсутньою;

5) оголошення фізичної особи померлою.

Отже, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання, пред’явивши разом з тим одну із таких вимог: 1) про позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) про позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) про виселення особи; 4) про визнання особи безвісно відсутньою; 5) про оголошення фізичної особи померлою.

На підставі вищевикладеного, ст. 391 Цивільного кодексу України, керуючись ч. 2 ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України, –

П Р О Ш У:

  1. Змінити підстави позовних вимог у справі № ______ за позовом _____________________ до ___________________, треті особи: Дарницький районний відділ ДМС України в м. Києві, ________________, ___________________, про позбавлення права користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації місця проживання, та розглянути позов з урахуванням наступних змін:
  • Усунути перешкоди у здійсненні права власності на квартиру, що знаходиться за адресою: _____________, шляхом виселення Відповідача ________________ із вказаного приміщення.

«___» __________________ 2016 року

 

 

Представник Позивача                                       ______________________  

 

Читайте також:

Контракт з помічником адвоката

Зразок заяви про видачу копії рішення

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости