Темы дня:

США таємно обмежили дальність ударів HIMARS – ЗМІ

США таємно обмежили дальність ударів HIMARS – ЗМІ

Видання WSJ, посилаючись на коментарі американських чиновників, стверджує, що Пентагон модифікував свої РСЗВ.

США таємно модифікували передані Україні пускові установки HIMARS. Зокрема, скорочено дальність завдання удару, щоб ЗСУ не змогли завдати удару по території Росії. Вашингтон намагався у такий спосіб уникнути ескалації війни. Про це повідомляє видання The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела в американському уряді.

Пентагон модифікував пускові установки HIMARS таким чином, щоб вони не могли стріляти ракетами великої дальності, зокрема, ATACMS, які мають дальність польоту майже 300 кілометрів, повідомляє ЗМІ.
У матеріалі йдеться, що під час домовленостей про передачу HIMARS президент Володимир Зеленський особисто пообіцяв США, що вони не будуть використовуватися для завдання ударів по цілях на російській території.
Адміністрація Джо Байдена постійно наголошувала на ризиках надання Києву далекобійної зброї. Проте Україна неодноразово повторювала, що таке озброєння потрібне для ураження складів російських сил, розташованих у глибокому тилу на окупованій території.
Однак у Вашингтоні побоюються, що спрямовані ними системи можуть бути використані для ударів по цілях на території Росії, і це призведе до ескалації війни. Це є причиною того, що Україна так і не отримала ATACMS та безпілотники MQ-1C Gray Eagle, стверджують співрозмовники видання.
Водночас США визнають, що Україна досі виконувала зобов’язання не використовувати американську зброю для ударів по російській території. Українська сторона вважає, що Києву можна довірити зброю більшої дальності.
Частина американських чиновників вважає, що далекобійна зброя могла б допомогти Києву запобігати більшим ударам з боку країни-агресора.
Нині Україна має 20 пускових установок HIMARS та великий запас ракет із супутниковим наведенням з дальністю польоту майже 80 кілометрів. Українські захисники успішно застосовують це озброєння проти окупантів.
Як ми вже писали, аналітики ISW вважають, що паніка серед російських військових блогерів через надання Україні додаткових систем протиповітряної оборони показує вразливість ракетної кампанії РФ.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости