Темы дня:

РФ вперше застосувала в Україні плануючі бомби вагою 1,5 тонни – ЗМІ

РФ вперше застосувала в Україні плануючі бомби вагою 1,5 тонни – ЗМІ

Висока загроза застосування нових бомб полягає в тому, що вони належать до плануючих, оснащені системою навігації і мають бойову частину вагою 1010 кг, призначену для ураження високозахищених об’єктів.

Війська РФ вперше використали проти України керовані бомби УПАБ-1500В (індекс К029Б) вагою 1500 кг. Про це у суботу, 4 березня, повідомляє Defense Express із посиланням на власні джерела.
Наголошується, що перше застосування цього виду боєприпасів було зафіксовано кілька тижнів тому проти одного із об’єктів у Чернігівській області. За даними видання, на одному з уламків були залишки маркування, яке відповідає саме УПАБ-1500В.
Цей плануючий боєприпас уперше був продемонстрований в експортній версії з індексом К029БЕ у 2019 році розробником ГНПП Регион, який входить до корпорації Тактичне ракетне озброєння на виставці МАКС.
Тоді ж було повідомлено, що ця бомба вже пройшла випробування, поставлена на озброєння ВКС РФ і отримала перші експортні замовлення.
“Висока загроза застосування УПАБ-1500В полягає в тому, що вона відноситься до плануючих, оснащена інерційною та супутниковою системою навігації і має бойову частину вагою 1010 кг, призначену для ураження високозахищених об’єктів. Декларується, що бомба може скидатися за 40 км від мети, для чого носій має піднятися на висоту 14 км”, – пише видання.
Крім того, ГНПП Регион демонструвало і менший за калібром боєприпас УПАБ-500В (індекс К08Б), який є зменшеною копією УПАБ-1500В та має вагу 505 кг, з яких 390 кг припадає на бойову частину за збереження інших особливостей.
Водночас, видання зазначає, що використання плануючих бомб з боку РФ залишається поодинокими явищами. Забезпечення високої дальності вимагає польоту на значній висоті, що спрощує виявлення цілей та можливостей ураження носія.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости