Темы дня:

Politico: У Зеленського лишився останній шанс переконати Сенат схвалити допомогу для України

Politico: У Зеленського лишився останній шанс переконати Сенат схвалити допомогу для України

Американські сенатори будуть працювати ще тільки один тиждень цього року, тож часу для укладання угоди про фінансування для України залишається все менше.

Президент Володимир Зеленський матиме останній шанс переконати сенаторів укласти угоду про фінансування підтримки оборони України від Росії до того, як палата піде на канікули.

За словами помічника керівництва Сенату, Зеленський має виступити перед усіма сенаторами на ранковому засіданні у вівторок. Про це пише американська редакція Politico, нагадуючи, що верхня палата Конгресу намагається завершити переговори про угоду, яка б поєднала фінансування американської підтримки України з новими прикордонними обмеженнями. І звернення Зеленського може допомогти переконати сенаторів обох партій завершити цю роботу.

Минулого тижня республіканці в Сенаті відхилили окремий пакет допомоги, в якому не було пунктів про американський кордон, а Зеленський скасував дискусію з сенаторами на закритому брифінгу, яка за його відсутності переросла в партійну сварку. І все це не сприяє появі домовленостей між республіканцями і демократами.

«Тепер поїздка Зеленського до Вашингтона може дати останній поштовх учасникам переговорів про кордон, які явно зайшли в глухий кут. Можливо, йому вдасться переконати Сенат, що рішення про додаткове фінансування не можна відкласти на наступний рік», – пише видання.

У неділю переговори щодо кордону зайшли в глухий кут. Сенатор-демократ Кріс Мерфі звинуватив республіканців на чолі з сенатором Джеймсом Ленкфордом в тому, що вони висувають нереалістичні вимоги до демократів. Хоча переговори між партіями тривають, незрозуміло, чи вдалося досягти бодай якогось прогресу в питанні кордону.

«Наразі вимоги республіканців необґрунтовані. Вони не отримають голосів демократів. Якби я був циніком, я б сказав, що республіканці вирішили прив’язати підтримку України до імміграційної реформи, тому що вони хочуть, щоб допомога Україні провалилася. Але я не цинік. І тому ми все ще намагаємося вирішити деякі досить великі розбіжності, які залишаються», – сказав Мерфі в ефірі програми Meet the Press на телеканалі NBC.

Часу лишилося мало. Наприкінці тижня Сенат піде на канікули. Ленкфорд виступає за відтермінування канікул. Але щоб це зробити, учасникам переговорів потрібно буде продемонструвати хоча б якийсь відчутний прогрес. Очікується, що Сенат не повернеться до 8 січня. Крім того, Конгресу доведеться розібратися з питаннями можливого закриття роботи уряду в січні і лютому.

Мерфі та Ленкфорд ведуть переговори щодо кордону в Сенаті вже майже місяць. Республіканці обумовили свою підтримку законопроєкту про додаткові витрати на 106 мільярдів доларів, які включають допомогу Україні, досягненням угоди про зміну прикордонної політики.

У четвер видання Politico дізналося деталі останньої пропозиції республіканців у Сенаті щодо кордону. Зокрема, вони пропонують заборони «умовно-дострокове звільнення» мігрантів, а також відновлення дії процедури видворення іноземців за Розділом 42, в якому йдеться про депортацію тих, хто прибув з країн, де був спалах інфекційних хвороб. Демократи в Сенаті вже відкинули деякі з цих вимог. В партії загалом засмучені тим, що переговори про кордон ведуться за таких обставин.

Втім, Мерфі в неділю висловив певну відкритість до укладення угоди щодо процедури надання притулку мігрантам, на яких наполягали республіканці. Сенатор від штату Коннектикут заявив, що демократи й далі будуть виступати проти всього, що закриває кордон для людей, які «законно» шукають притулку в США. Однак, існує можливість «посилити деякі правила, щоб не було так, що 10 тисяч людей прибувають щодня». Мерфі додав, що очікує від Білого дому більшої участі в переговорах у Сенаті щодо кордонів цього тижня, до чого закликає все більше сенаторів. Але він не став прогнозувати, чи вийде на арену сам президент Джо Байден.

Ленкфорд, тим часом, не бажає відокремлювати зміни у прикордонній політиці від інших пунктів законопроєкту, які вимагають більш нагального розгляду, як от допомога Україні. Керівництво Республіканської партії в Сенаті стверджує, що безпека кордонів – це критично важливий аспект національної безпеки і тому вписується в портфель цього додаткового пакету фінансування.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: