Темы дня:

Оголошено 15 нових підозр у справі Роттердам+

Оголошено 15 нових підозр у справі Роттердам+

Внаслідок застосування формули Роттердам+ споживачі електроенергії протягом 2018-2019 років незаконно переплатили понад 20 млрд гривень, вважають антикорупціонери.

У справі Роттердам+ повідомили про підозру колишніх та чинних посадових осіб Нацкомісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ). Про це повідомляють прес-служби САП та НАБУ у середу, 26 жовтня.

Вказано, що йдеться про 15 осіб, серед яких колишні та чинні посадові особи НКРЕКУ” та посадові особи групи приватних теплогенеруючих компаній, які причетні до впровадження та застосування так званої формули Роттердам+.
У САП заявляють, що внаслідок застосування формули Роттердам+ споживачі електроенергії протягом 2018-2019 років незаконно переплатили понад 20 млрд. гривень.
“Слідство вважає, що у формулу Роттердам+ було закладено витрати на послуги, які фактично не виконувались, а саме транспортування вугілля національного виробника до теплових електростанцій із порту в Роттердамі. Як наслідок, протягом 2016-2019 років споживачі електроенергії переплатили понад 39 млрд гривень “, – йдеться у повідомленні.
У ході розслідування цього факту з’ясувалося, що прийняти таку формулу обчислення окремих членів НКРЕКУ умовили представники групи приватних теплогенеруючих компаній, які в результаті отримали надприбутки. Як наслідок, відбулася безпідставна сплата всіма споживачами електроенергії коштів через зростання тарифів на електроенергію.
При цьому, додають у САП, інші члени НКРЕКУ “неналежно виконали свої службові обов’язки через недобросовісне ставлення до них і проголосували за затвердження так званої формули Роттердам+, що надалі спричинило тяжкі наслідки державних та громадських інтересів”.
На сьогодні про підозру повідомлено двом колишнім головам енергорегулятора; шести колишнім та трьом чинним членам НКРЕКУ; чинному та колишньому працівникам комісії, а також чинному та колишньому посадовим особам групи приватних теплогенеруючих компаній.
“Шестерим із вищевказаних осіб інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою з тяжкими наслідками). Дії інших осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість із тяжкими наслідками) у повідомленні.
У НАБУ додали, що це другий епізод масштабного розслідування. Розслідування першого – про незаконну переплату понад 19 млрд гривень – завершили у вересні 2022 року.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: