Темы дня:

NYT: В США вважають, що контрнаступ України «відстає від графіка»

NYT: В США вважають, що контрнаступ України «відстає від графіка»

Експерти кажуть, що багато буде залежати від того, скільки техніки і сил залишиться в української армії, коли вона нарешті зможе дістатися до російської лінії оборони.

Три тижні тому почався український контрнаступ проти Росії, який може зіграти вирішальну роль для перспектив України. Але українська армія стикається з низкою прикрих проблем, які ускладнюють її плани, навіть незважаючи на те, що вона озброєна новим сучасним озброєнням, наданим західними країнами. Не в останню чергу діям українських військ заважає величезна смуга мінних полів, які захищають російську лінію оборони, утворюючи смертельне поле для українських солдатів в ході наступу у відкритому степу на півдні країни.

«Все заміновано, скрізь», – сказав New York Times лейтенант Ашот Арутюнян, командир підрозділу безпілотників, який спостерігав через відеозв’язок, як міна вибухнула під БМП Bradley і зупинила просування колони.

На вихідних заколот найманців в Росії дав надію Україні на те, що її армії стане трохи легше, хоча бут Євгенія Прігожина швидко згас. New York Times зауважує, що нинішня українська наступальна операція відрізняється від стрімкого прориву в Харківській області у вересні і навіть від більш важкого наступу на Херсон, який закінчився визволенням міста.

«За словами високопоставленого американського військового, російські війська не лише збільшили розміри мінних полів і зробили їх більш розгалуженими, але й продемонстрували вміння поновлювати деякі мінні поля, розміновані західною технікою», – йдеться в статті.

Українські війська в деяких місцях уздовж лінії фронту роблять паузи, щоб оцінити, які тактики і методи прориву і розмінування працюють найкраще, – сказав New York Times чиновник США.

Запеклий опір негативно позначився на українському озброєнні. У березні США передали 113 бойових машин Bradley. Щонайменше 17 з них (або 15% від загальної кількості) були пошкоджені або знищені в ході бойових дій. Ці перешкоди перетворили ранні етапи контрнаступу на повільну і криваву тяганину. Через це українські сили змогли просунутися вперед тільки на 6 кілометрів. Це менше половини відстані, яку Україні потрібно подолати, попри мінні поля і обстріли російської артилерії, щоб дістатися до основних оборонних позицій Росії.

«Вони окопалися, провели мінування, вони підготувалися. Нам важко, але іншого виходу немає», – сказав рядовий української Нацгвардії Євген.

«У Вашингтоні чиновники адміністрації Джо Байдена публічно закликають до терпіння, хоча в приватних розмовах вони стурбовані тим, що початковий прогрес був повільним. Один високопосадовець адміністрації назвав результати перших кількох тижнів такими, що змушують тверезо подивитися на ситуацію, додавши: «Вони відстають від графіка». Високопоставлений американський військовий також визнав повільніший, ніж очікувалося, темп операцій, але додав, що це не було несподіванкою, зважаючи на потужну російську оборону, і застеріг від поспішних висновків на основі перших операцій», – йдеться в статті.

Успіх України зараз залежить від того, скільки танків, бронемашин і солдатів вона зможе зберегти до того, як досягне основної російської лінії оборони. Протягом зими Україна і західні союзники підготували і екіпірували близько 40 тисяч солдатів для наступу.

«Скільки у них залишиться всього на той момент? Багато з того, що ми бачимо на даний момент, здається неоднозначним», –  сказав директор з вивчення Росії в аналітичному центрі CNA Майкл Кофман.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: