Темы дня:

Аграрні компанії в березні принесли Україні 2 млрд доларів з експорту

Аграрні компанії в березні принесли Україні 2 млрд доларів з експорту

Скільки заробили на експорті українського зерна і яким був імпорт.

В березні агроекспорт приніс 1,318 млрд дол. США торгового сальдо, а в торговий баланс – плюс 2 млрд дол. США експортної виручки. Такі дані повідомили у агенції «Інфоіндустрія».

«При витратах у 10 млрд на оборону, це ніщо, але якщо подивитись на середню ціну експортної продукції та на середню ціну імпортної, починаємо розуміти, що не просто годуємо людей в інших країнах, але й даємо їм заробити», – відзначають експерти агенції.

Там наводять такий приклад: вартість 1 тони агропродукції, що постачається українською компанією до Туреччини в березні склала 214 дол. США/т, тоді як з тієї ж країни Україна імпортувала агропродукції вже за середньою ціною в 1519 дол. США/т.

В «Інфоіндустрії» відзначають цікавий факт: в топ-10 агро-постачальників для України потрапив Китай, з аналогічною ситуацією.

«Звісно, що структура експорту дуже різноманітна та залежить від того, що вирощується в цих країнах, бо той самий чай, омарів, креветок чи навіть водорості ми не виростимо в Україні в необхідних кількостях, але від переробки української агропродукції наші сусіди поляки та турки ніколи не відмовлялись» – зазначає «Інфоіндустрії».

Збільшити додану вартість а з нею і ціну агроекспорту можна і в умовах війни навіть треба.

«Питання риторичне, хто інвестує, хто буде працювати та куди експортувати? Під час війни відповіді затримуються, але й рішення треба приймати швидко. Досвід Ізраїлю показав, що розвивати агросектор варто навіть під час війни, бо продовольча безпека стоїть поряд із безпекою військовою», – кажуть експерти.

Раніше ми писали про те, що минулого тижня 606 підприємців отримали доступні кредити на суму 2,5 млрд грн. Найчастіше по кредити до банків зверталися підприємства, що працюють у сферах сільського господарства, оптової та роздрібної торгівлі й переробної промисловості.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: