Темы дня:

Євросоюз оголосив 12 пакет санкцій проти Росії

Євросоюз оголосив 12 пакет санкцій проти Росії

Потужний набір нових списків і економічних заходів ще більше послабить російську військову машину, запевнив Жозеп Боррель.

Влада Євросоюзу затвердила 12 пакет санкцій проти країни-агресора Росії, який набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС. Про це повідомляється на сайті Європейської Ради у понеділок, 18 грудня.

“У цьому 12 пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків і економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше повідомлення чітке, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємось непохитними у своїй відданості Україні та продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет”, – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

Зокрема, Євросоюз ввів суворі обмеження проти російських алмазів.

“ЄС запроваджує заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або трансфер алмазів із Росії. Заборона стосується алмазів із Росії, алмазів, експортованих із Росії, алмазів, які перевозять транзитом через Росію, і російських алмазів, оброблених у третіх країнах”, – йдеться в заяві.

Пряма заборона стосуватиметься непромислових природних і синтетичних алмазів, а також алмазних прикрас починаючи з 1 січня 2024 року. Непряму заборону на алмази, оброблені в третіх країнах, зокрема прикраси з діамантами з РФ, запроваджуватимуть поетапно з 1 березня, її буде завершено до 1 вересня 2024 року.

Заборона також поширюється на ювелірні вироби з російськими діамантами.

Окрім того, до санкційного списку було додано 29 організацій, які підтримують військово-промисловий комплекс Росії у її війні проти України. Деякі з них належать до третіх країн та залучені до обходу торгових обмежень, або є російськими організаціями, залученими до розробки, виробництва та постачання для військово-промислового комплексу Росії електронних компонентів.

Подовжено заборону на транзит для товарів і технологій подвійного призначення, що експортуються з ЄС до третіх країн через територію Росії.

Влада Євросоюзу запроваджує жорсткіші правила впровадження обмеження цін на нафту. Буде посилено механізм обміну інформацією, що дозволить краще ідентифікувати судна та організації, які здійснюють оманливі дії, такі як переміщення нафти з судна на судно.

Рада вирішила запровадити правила сповіщення про продаж танкерів будь-якій третій країні, щоб зробити їх продаж та експорт більш прозорими. Мова зокрема про вживані транспортні засоби, які можуть бути використані для ухилення від заборони на імпорт російської сирої чи нафтопродуктів і обмеження цін G7.

Також пакет санкцій додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з Росії.

Окрім економічних санкцій, Рада вирішила включити до списку 140 фізичних та юридичних осіб. Мова йде про осіб, які мають відношення до російської армії та оборонної сфери, зокрема військово-промислових компаній і приватних військових компаній.

Під санкції також потрапили особи з економічної сфери й сфери IT, люди, пов’язані з організацією виборів на окупованих територіях України.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости