Темы дня:

Росія свідомо блокує зернову угоду – МЗС

Росія свідомо блокує зернову угоду – МЗС

У зв’язку із затягуванням інспекцій з боку Росії у Босфорі утворилася черга з понад 140 суден. Переважна більшість із них чекає там понад місяць.

Україна закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину, призупинити спроби Росії блокувати роботу “зернового коридору”. Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віце-прем’єр-міністра Олександра Кубракова, повідомляється на сайті МЗС у середу, 15 лютого.

“Україна глибоко стурбована деструктивними діями Російської Федерації, які призводять до затримки роботи зернового коридору Чорним морем і підривають Чорноморську зернову ініціативу в цілому, перешкоджають судноплавству в Чорному морі та вільному доступу продовольства на світові ринки”, – йдеться у заяві.

Українська сторона зазначає, що представники РФ у складі інспекційних груп при Спільному координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, що прямують через протоку Босфор в/з українських портів.

“Зокрема, російські інспектори уповільнюють терміни інспекцій, регулярно вимагають нерегламентовану документацію, відмовляються працювати в робочий час та шукають інші необґрунтовані підстави для зупинки інспектування. Щодня із запланованих 10 інспекцій зазвичай відбувається менше половини”, – сказано в тексті.

Наголошується, що така деструктивна політика Росії призвела до системного зниження вантажообігу у рамках Чорноморської зернової ініціативи. Лише за останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського продовольства.

“Закликаємо міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину як гарантів Чорноморської зернової ініціативи, вимагати від РФ негайного припинення штучних затримок у роботі зернового коридору Чорним морем, зупинення спроб РФ використовувати продовольство як зброю та розблокування торговельного судноплавства в українські порти Чорного моря”, – зазначили Кулеба та Кубраков.

Так, у зв’язку із затягуванням інспекцій з боку Росії в Босфорі зараз утворилася черга з понад 140 суден, переважна більшість яких чекає там понад місяць. Продовольча безпека країн, що залежать від експорту української сільськогосподарської продукції, опинилася під загрозою.

Водночас Москва користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів. Обсяг перевезень через морські порти РФ в Азово-Чорноморському басейні 2022 року становив понад 250 млн тонн, що перевищило показники 2021 року.

“При цьому інспекції цих суден у Босфорі не проходять. Це, зокрема, робить можливим використання Росією торгових суден для отримання вантажів військового призначення для продовження війни проти України”, – йдеться у заяві.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости