Темы дня:

Рішення з активів РФ буде нескоро – спецпред США

Рішення з активів РФ буде нескоро – спецпред США

Йдеться про шість-сім важких кроків на шляху до результату в цьому процесі, зазначила Пенні Пріцкер.

Рішення про використання заморожених активів Росії для потреб України має бути колективним, а це означає тривалу підготовчу роботу. Про це сказала спецпредставник США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, повідомляє Інтерфакс-Україна у вівторок, 16 січня.

“Триває справжня робота, реальні зусилля і справжні наміри, але ми далекі від завершення… Помилково думати, що це дуже швидко стане панацеєю”, – сказала вона під час дискусії в Українському домі, організованої у межах Всесвітнього економічного форуму у швейцарському Давосі.

Пріцкер нагадала, що є величезна надія на те, що суверенні активи РФ можуть стати легким джерелом фінансування та розв’язанням проблеми, коли Україні потрібні мільярди доларів, а міжнародна допомога починає затримуватися.

“Але треба усвідомлювати, що це процес, тому G7 виступила із заявою, в якій, по суті, йдеться про те, що Росія повинна заплатити, а міністри мають повернутися і з’ясувати, чи є якийсь спосіб, у який те, що ми називаємо російськими суверенними активами, може бути використано для цієї мети”, – зазначила вона.

Пріцкер уточнила, що йдеться про шість-сім важких кроків на шляху до результату в цьому процесі.

“Вам потрібна правова теорія, стимулююче законодавство, яким є процес управління, куди ви збираєтеся їх витратити, … хто має право голосувати, хто бере участь у цьому процесі”, – перелічила вона низку з них.

Спецпредставник США також нагадала, що технічно більшість цих коштів перебуває в Європі, й ці активи приносять дохід.

За її словами, в цьому процесі має взяти участь “купа юристів”, і навіть після вивчення цього питання багатьма людьми у США уряд країни не ухвалював жодного рішення, поки що просто заявивши, що Росія має заплатити і чи є спосіб домогтися цього.

“Чесно кажучи, я думаю, що якщо рішення буде ухвалено, воно, в підсумку, стане колективним рішенням … Я не думаю, що ви побачите, що США збираються щось зробити, це буде колективне рішення, … всі повинні погодитися”, – вважає Пріцкер.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости