Темы дня:

Норвегія обіцяє новітню зброю для українських F-16

Норвегія обіцяє новітню зброю для українських F-16

Україна має посилювати свій ударний потенціал і завдавати ударів за лінією фронту, зазначив очільник МЗС Норвегії.

Україна отримає “значну кількість” винищувачів F-16, які будуть оснащені найновішим озброєнням. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде у понеділок, 15 квітня.

“Я переконаний, що Україна має посилювати свій ударний потенціал і завдавати ударів за лінією фронту. Це одна з причин, чому ми раді долучитися до коаліції F-16, де ми будемо передавати норвезькі F-16, які оновлені, які в хорошій формі”, – сказав він на спільний брифінг з головою МЗС України Дмитром Кулебою в Києві.

Еспен Барт Ейде повідомив, що його країна разом з Данією і Нідерландами проводить підготовку українських пілотів.

“І, можливо, там будуть навіть більш дальні ударні можливості, які зараз дуже важливі для України”, – спрогнозував міністр.

Він не зміг точно відповісти щодо можливої кількості переданих у майбутньому літаків F-16, але запевнив, що вона буде “значною”.

“Це дуже просунута технологічна платформа, але головне ще і система озброєння, яку можна навісити на платформу. Тому разом як система це буде доволі значний внесок. Тому літаки, які будуть у льотній здатності, вони будуть із найновішим озброєнням”, – додав Еспен Барт Ейде.

Нагадаємо, Нідерланди обіцяли мінімум 24 винищувачі F-16 для України. Своєю чергою Данія надасть 19 літаків. Передачу F-16 анонсувала і Норвегія, у розпорядженні якої близько 60 таких літаків. Всі вони були зняті з озброєння у 2022 році.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости