Темы дня:

Названо дату запуску Реєстру збитків

Названо дату запуску Реєстру збитків

Спочатку Реєстр буде зосереджений на одній критичній категорії, а саме на пошкодженні або знищенні житлового майна українців.

Міжнародний Реєстр збитків унаслідок агресії РФ почне приймати перші заяви 2 квітня 2024 року. Про це повідомляється на сайті Реєстру у середу, 27 березня.

“2 квітня 2024 року RD4U (Реєстр збитків від російської агресії) офіційно відкриває процес подання заяв щодо відшкодування завданої шкоди, збитків або травм, спричинених російською агресією проти України”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що історичне відкриття та презентація відбудуться у Гаазі в рамках міністерської конференції “Відновлення справедливості для України” за присутності генсекретаря Ради Європи Марії Пейчинович Бурич, керівників міжнародних організацій і топпосадовців з понад 60 держав.

Рада RD4U вирішила відкрити Реєстр для подання заяв, доказів та пов’язаної інформації, переконавшись, що вже створено необхідну документальну і технічну бази.

“Успіх у просуванні вперед вимагатиме постійної підтримки з боку всіх зацікавлених сторін. Реєстр збитків для України продовжить свою роботу із самовідданістю та рішучістю відстоювати справедливість для українського народу відповідно до свого мандату”, – заявив голова правління Роберт Спано.

Вказано, що початковий запуск 2 квітня буде зосереджений на одній критичній категорії, а саме на пошкодженні або знищенні житлового майна. Руйнування будинків під час війни має величезний вплив на життя людей. Очікується, що в цій категорії буде подано від 300 тисяч до 600 тисяч заяв.

Реєстр планує запустити додаткові категорії найближчим часом, з особливим акцентом на заяви від осіб, які найбільше постраждали від війни, а також заявами, що пов’язані з пошкодженням або руйнуванням об’єктів критичної інфраструктури України.

“Потім з’являться інші категорії. Поетапний підхід гарантує, що Реєстр зможе сприяти ефективному поданню заяв і підготуватися до якнайшвидшої обробки та реєстрації заяв”, – вказано у повідомленні.


Міжнародний Реєстр збитків – це перша складова Глобального Компенсаційного механізму, розробку якого ініціювало Міністерство юстиції України ще у травні 2022 року разом з міжнародними партнерами. Компенсаційний механізм складається з Реєстру збитків, Компенсаційної комісії та Фонду.

Нагадаємо, раніше у березні в столиці України відкрили офіс Реєстру збитків. Він створений під егідою Ради Європи. Українці зможуть подавати відповідні заяви безпосередньо в Києві.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости