Темы дня:

Коломойського підозрюють у заволодінні 9,2 млрд

Кінцевий бенефіціар розробив план заволодіння коштами ПриватБанку для подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку, зазначили у НАБУ.

Правоохоронці повідомили колишньому кінцевому бенефіціарному власнику ПАТ КБ ПриватБанк та п’ятьом членам організованої ним групи про підозру у заволодінні коштами банку на суму понад 9,2 млрд гривень. Про це повідомило НАБУ у четвер, 7 вересня.

Антикорупціонери не називають імені кінцевого бенефіціарного власника, але мова йде про Ігоря Коломойського.

За даними слідства, у січні-березні 2015 року кінцевий бенефіціар банку, на той момент голова Дніпропетровської ОДА, розробив план заволодіння коштами ПриватБанку з метою подальшого фінансування підконтрольної офшорної компанії та збільшення власної частки у статутному капіталі банку.

Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 млрд гривень під приводом нібито зворотного викупу власних облігацій за завищеною вартістю.

Далі частину суми у понад 446 млн гривень з метою легалізації перерахували на рахунки трьох пов’язаних юросіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом – на рахунки ще двох.

“Врешті-решт кошти надійшли на особовий рахунок кінцевого бенефіціара ПАТ КБ ПриватБанк. Ними він розпорядився на власний розсуд – вніс до статутного капіталу ПриватБанку на виконання вимог Національного банку України”, – йдеться у повідомленні.

Крім колишнього власника банку у справі підозрюються:

  • колишній голова правління ПриватБанку;
  • заступник керівника напрямку – директор департаменту міжбанківського дилінгу банку (одночасно був довіреним представником компанії-нерезидента, пов’язаної з банком);
  • заступник голови правління ПриватБанку – директор казначейства;
  • начальник департаменту підтримки міжбанківських операцій казначейства ПриватБанку;
  • заступник керівника Департаменту з обслуговування рахунків ЛОРО банків-кореспондентів, нерезидентів головного офісу ПриватБанку.

Заступника керівника напрямку – директора департаменту міжбанківського дилінгу банку, який одночасно був довіреним представником пов’язаної з ПриватБанком компанії-нерезидента затримали.

Дії осіб кваліфіковано за статтями 191, 209, 366 Кримінального кодексу України. Їм згрожує до 12 років в’язниці.

У НАБУ додали, що це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами ПриватБанку. За трьома попередніми епізодами напередодні обвинувальний акт скерували до суду.

Корупційні зловживання у банку розслідували різні правоохоронні органи, але з осені 2019 року справа перейшла до детективів НАБУ. У відомстві зазначають, що загальний обсяг матеріалів по всіх епізодах наразі перевищує 2500 томів, а справа є однією з наймасштабніших в історії антикорупційних органів.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: