Темы дня:

Боррель озвучив рішення ЄС щодо віз для росіян

Боррель озвучив рішення ЄС щодо віз для росіян

Відтепер країни ЄС видаватимуть росіянам візи на індивідуальній основі з урахуванням особистих обставин.

Євросоюз дійшов згоди про припинення спрощеної процедури видачі віз громадянам Росії. Про це за підсумками засідання глав МЗС країн ЄС у Празі у середу, 31 серпня, повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
“Ми бачили, як із середини липня значно побільшала кількість перетинів кордону із Росії у сусідні держави. Це стало фактором ризику у сфері безпеки для цих сусідніх держав. Водночас ми бачили, як багато росіян подорожують задля власного задоволення та заради шопінгу так, начебто в Україні немає жодної війни. Держави-члени вважають, що справи, як раніше, ми більше не ведемо, і далі так тривати не може”, – заявив він.
У цьому зв’язку у ЄС дійшли політичного рішення. “Це не законодавчий акт, а політична домовленість. Ми домовилися, що щось має бути зроблено. Перше: повне зупинення угоди ЄС–Росія про спрощення візового режиму. Повне зупинення”, – сказав дипломат.
За його словами, це значно зменшить кількість видачі нових віз.
“Це буде скрутніший і довший процес. І кількість нових віз буде значно зменшено. Це – спільний підхід, який запобігатиме “візовому шопінгу” росіян – вештатися туди-сюди”, – додав Боррель.
Дипломат також повідомив, що Єврокомісії доручено створити рекомендації щодо того, що робити з візами, що наразі видані росіянам.
“Є спільне розуміння, що це дозволить видавати візи на індивідуальній основі, і особливо для спецгруп людей. Ми не хочемо відтинати, власне, себе від тих росіян, які проти війни в Україні, і від російського громадянського суспільства”, – пояснив Боррель.
“Наступне: міністри домовилися, що паспорти, видані російською владою на окупованих територіях України, не визнаватимуться. Четверте. Під час обговорення, яке було тривалим і конструктивним, було порушено проблеми не щодо нових віз, не щодо видачі нових віз, а щодо мільйонів вже існуючих. Було спільне розуміння, що це також має бути вирішено. І ця ситуація також вимагає спільного підходу. Тому ми домовилися запросити Єврокомісію розглянути цю складну ситуацію та скласти директиви”, – розповів Боррель.
Так у ЄС не припинять видавати візи росіянам, але процес отримання віз буде довшим, країни частіше відмовлятимуть у візах, а сама віза подорожчає з 35 до 80 євро.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости