Темы дня:

Журналісти викрили українського суддю із російським паспортом — розслідування

Журналісти викрили українського суддю із російським паспортом — розслідування

Зібрані докази дають підстави припускати наявність громадянства РФ у судді українського Верховного суду.

Богдан Львов – заступник голови українського Верховного суду та очільник Касаційного господарського суду у його складі. У 2017 році, під час конкурсу до цього суду, він зазначив у своїй анкеті, що не має громадянства іншої країни.

Але журналісти проєкту «Схеми» встановили, що це не відповідає дійсності. Насправді суддя Богдан Львов, окрім українського, має громадянство іншої країни – Російської Федерації.

Отримавши у 90-их російський паспорт, він не лише від нього не відмовився, піднімаючись кар’єрними сходами у системі українського правосуддя, а навпаки – поновив у 2012-му і досі його документ не числиться в реєстрі недійсних.

Його дружина – також громадянка Росії – володіє часткою квартири на Ленінградському шосе у Москві, про що Львов жодного разу не вказав у щорічній декларації.

За українським законодавством обіймати державну посаду, маючи громадянство іншої країни –заборонено.

А після 2014 року наявність паспорта громадянина РФ у представника влади України викликає ще й запитання в інтересах якої країни він працює.

Журналісти задали Богдану Львову питання про наявність у нього громадянства країни-агресорки та чому він досі від нього не відмовився.

Львов заявив журналістові Георгію Шабаєву, що «особисто він» громадянства РФ не має. Щодо наданих розслідувачами документів, які містять зокрема і витяг з реєстру «Роспаспорт», суддя попросив залишити йому копії, щоб він «міг із цим розібратись».

Водночас, він визнав, що почерк, а також людина на фото копії паспорта — схожі на правдиві.

«Схоже, схоже. Почерк схожий. І це я… або майже я», — сказав Львов.

Він стверджує, що про своє російське громадянство йому стало відомо лише від журналістів та вважає, що це ймовірно, є спробою його дискредитувати.

Громадянство своєї дружини, Інни Львової, він коментувати відмовився, назвавши це «особистим питанням», водночас висловив подив тим, що вона є громадянкою Росії.

«Я перепрошую, це особисте питання, не зовсім навіть моє, і ви взагалі мене трошки здивували цією інформацією, тому мені потрібно з цим, мабуть, розібратись, більш ретельно», — відповів Львов.

Щодо даних, внесених до своєї декларації — точніше не внесення до неї майна в РФ — суддя Львов наполягає, що подана ним декларація правдива і містить достовірні дані.

«Виходить, у деклараціях судді немає згадки як про російське громадянство дружини, так і про те, що вона має у власності половину квартири у Москві – загальною вартістю близько 18 мільйонів рублів, а це 11 мільйонів гривень. Недостовірне декларування у таких розмірах мало би зацікавити Національне антикорупційне бюро», — підсумовують журналісти.

Роман Маселко, новообраний член Вищої Ради правосуддя – органу, який в тому числі контролює дотримання суддями законів та професійної етики, пояснив ситуацію з громадянством однозначно.

«Закон чітко говорить: набув громадянство іншої держави — втратив статус судді. Громадянин іншої держави не має права бути суддею. Якщо такий факт виявили — потрібно отримати офіційне підтвердження. Якщо таке є – суддя має втрачати свій статус», — каже Маселко.

«Схеми» передали встановлені факти та документи голові Верховного суду Всеволоду Князєву.

Там пообіцяли, у випадку офіційного підтвердження, ухвалити відповідне рішення Вищою радою правосуддя, склад якої наразі формується.

«Верховний Суд діятиме у спосіб, визначений Конституцією та законами, відповідно до рішення ВРП та інших залучених органів» — прокоментував Князєв.

Журналісти повідомили встановлені у розслідуванні факти тимчасово виконуючому обов’язки голови Служби безпеки України Василю Малюку.

У відомстві відповіли, що СБУ працює над отриманням матеріалів, котрі можуть остаточно підтвердити чи спростувати наявні дані та, зокрема, зможуть слугувати відповідними юридичними доказами.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости