Темы дня:

В Україні вперше виплатять достойну винагороду викривачу корупції

В Україні вперше виплатять достойну винагороду викривачу корупції

Рішення ухвалили в межах справи про рекордний хабар для НАБУ і САП від ексміністра Злочевського.

У понеділок, 2 жовтня, Вищий антикорупційний суд України вперше ухвалив рішення про виплату значної винагороди викривачу в корупційній справі. Йдеться про 13,3 мільйона гривень, повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура в Telegram.

Йдеться про справу від 2020 року, розпочату за фактом спроби передачі рекордного хабара керівництву Національного антикорупційного бюро України і голові САП Назару Холодницькому – у розмірі п’яти мільйонів доларів. Тоді, зокрема, разом з іншими викрили колишнього службовця Головного управління Державної фіскальної служби Києва Миколу Ільяшенко. За гроші мали закрити справу про пособництво колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського в заволодінні коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, який видали “Реал Банку”.

ВАКС 2 жовтня затвердив угоду про визнання винуватості ексзаступника начальника ГУ ДФС у Києві у спробі підкупу керівництва антикорупційних органів.

Згідно з угодою, зловмисника визнано винуватим у пособництві в наданні неправомірної вигоди людині з особливо відповідальним становищем за дії в інтересах третьої особи за попередньою змовою групою осіб, а також у шахрайстві. Йдеться про правопорушення за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 і ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу України.

Ільяшенку призначили п’ять років позбавлення волі без конфіскації майна, але суд звільнив його від покарання з іспитовим терміном 3 роки.

“Крім того, за умовами угоди особа зобов’язана співпрацювати зі стороною обвинувачення, а також перерахувати 50 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв’язку та Міністерства цифрової трансформації – «Армія дронів». Зауважимо, що загальна сума перерахування усіма обвинуваченими на потреби Збройних Сил України складає 855,5 млн грн”, – додали в САП.

Там зазначили, що ці гроші спрямували на:

  • Сили Спеціальних операцій ЗСУ (174,1 млн грн);
  • проєкт “Армія Дронів” (650 млн грн);
  • допомогу Збройним Силам України через рахунок Національного банку (31,4 млн грн).

За даними прокуратури, самі шість мільйонів доларів у межах злочину теж передали на ССО. Йдеться про п’ять млн для передачі хабара та ще один, який Ільяшенко планував залишити собі як оплату за посередництво – саме цей епізод визнали шахрайством.

Євген Шевченко, викривач у низці кримінальних проваджень, написав у Facebook, що колегія суддів вирішила надати право на винагороду саме йому, оскільки визнала вирішальну роль викривача у розслідуванні щодо корупції. Йдеться про 10% від розміру неправомірної вигоди ($500 тисяч) за тодішнім курсом.

Шевченко назвав рішення про першу в історії виплату достойної винагороди за викриття корупції визначним досягненням для самого себе та усієї антикорупційної системи

“Це виводить роль викривача на новий, зокрема фінансово цікавий рівень, тож наразі я розмірковую над тим, аби підготувати освітній курс для майбутніх викривачів, які зможуть не тільки допомагати країні нищити корупційну наволоч, а й при цьому ще дуже пристойно заробляти”, – наголосив він.

У серпні колегія суддів Вищого антикорупційного суду України затвердила угоду про визнання винуватості колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського. Суд призначив ексміністру узгоджене основне покарання у вигляді штрафу в розмірі 68 тисяч гривень, також обвинувачений виділив гроші на допомогу ЗСУ.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости