Темы дня:

Тіньовий ринок автопалива: що наразі відбувається та які прогнози

Тіньовий ринок автопалива: що наразі відбувається та які прогнози

Через тіньовий ринок пального бюджет втратив до 10 млрд грн.

Через тіньовий ринок пального в Україні державний бюджет втратив 5-10 млрд грн.  Перший заступник голови комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що наступною темою засідання ТСК з економічної безпеки, що призначене на 27 червня, буде нелегальний обіг пального.

“Зараз спостерігаємо зростання тіні до 10-15% по ринку, розквіт мініНПЗ та “бочки” для реалізації, і дуже підозріле податкове навантаження у деяких АЗС. Втрати для бюджету: 5-10 млрд грн, і це дуже консервативна оцінка”, – зазначив Железняк.

За даними “Економічної експертної платформи” та Нафтогазової асоціації України, частка нелегального пального у травні 2023 року скоротилася до найнижчого рівня – близько 11%. При цьому ще на початку 2020 року ця частка була майже втричі вищою – на рівні 30%. Однак дуже скоро ситуація може змінитися і частка тіньового ринку різко зросте через зміни в оподаткуванні.

Нагадаємо, що з 1 липня повертаються довоєнні податки. На АЗС почнуть до цього готуватися заздалегідь – паливо зросте в ціні вже найближчим часом, щоб оператори могли закупити нову партію та торгувати без перебоїв.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости