Темы дня:

S&P оголосило про зниження рейтингу України

S&P оголосило про зниження рейтингу України

Негативний прогноз стосовно довгострокового рейтингу в інвалюті відображає ризики для обслуговування комерційного боргу України, враховуючи план уряду щодо його реструктуризації, зазначили в агентстві.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings знизило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України в іноземній валюті з CCC+ до CCC. Прогноз щодо рейтингу “негативний”, йдеться у повідомленні агентства, оприлюдненому напередодні.

“Рейтингова дія була за офіційною заявою України про те, що вона реструктурує свій зовнішній борг в іноземній валюті, щоб відновити стійкість державного боргу, в рамках нещодавно узгодженої чотирирічної угоди про розширену кредитну лінію на суму $15,6 млрд з МВФ”, – пояснили в агентстві своє рішення.

Зазначається, що негативний прогноз щодо довгострокового рейтингу в інвалюті відображає ризики для обслуговування комерційного боргу України з огляду на план уряду щодо його реструктуризації.

Водночас агентство підтвердило рейтинги України у національній валюті на рівні “CCC+/C” та “uaBB” за національною шкалою.

“Ми розуміємо, що держборг України, деномінований у гривні, не входить до плану реструктуризації боргу”, – зазначило S&P.

Прогноз щодо рейтингу в національній валюті стабільний.

Наступна запланована публікація суверенного рейтингу України – 8 вересня 2023 року.

Агентство зазначає, що може ще знизити рейтинги в наступні 12 місяців, якщо вважатиме майже напевно, що комерційні боргові зобов’язання будуть включені до реструктуризації державного боргу.

“Ми розуміємо, що параметри та терміни реструктуризації ще не визначені та залежать від оцінки стійкості державного боргу МВФ, яка, як очікується, буде оновлена на початку 2024 року”, – уточнюється у повідомленні.

S&P нагадала, що офіційні кредитори України, у тому числі США, Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина та Японія, погодилися на продовження відстрочки виплат із зовнішнього боргу до закінчення програми МВФ у 2027 році з раніше узгодженого періоду з серпня 2022 року до вересня 2024 року.

Ця група також погодилася на додаткову реструктуризацію боргу, яка очікується до середини 2024 року, проте ця угода залежить від того, чи приватні зовнішні кредитори будуть проводити реструктуризацію боргу як мінімум на такому ж сприятливому рівні, зазначило агентство.

“Однак потенційна реструктуризація відбудеться більш як через рік, і розвиток війни в Україні залишається невизначеним. З цією метою видимість точного сценарію для комерційних кредиторів збільшиться лише наступного року”, – йдеться у релізі.

S&P зазначило, що двосторонній борг становить лише 5% від загального держборгу, тоді як на комерційний зовнішній борг України припадає близько 20% всього держборгу, а на не включені до планів реструктуризації облігації внутрішнього держборгу (як у гривні, так і у валюті) та борг міжнародним фінансовим інститутам – відповідно 40% та 35%.

“Якщо реструктуризація комерційного боргу відбудеться в 2024 році, у світлі тривалих проблем з платіжним балансом і фіскальних проблем, ми, ймовірно, визнаємо її проблемною”, – додало S&P.

Водночас воно оцінило здатність і середньострокові стимули уряду виконувати свої фінансові зобов’язання у гривні дещо вище, ніж у валюті. Борг, номінований у гривні, в основному належить вітчизняним банкам, половина з яких належить державі, зазначило агентство.

У повідомленні також йдеться про те, що середньострокові макроекономічні перспективи України значною мірою залежать від тривалості та розвитку війни. За базовим припущенням у найближчому майбутньому припинення бойових дій не буде.

Напередодні Світовий банк погіршив прогноз щодо ВВП України. На думку аналітиків, українська економіка зросте цього року лише на 0,5%, а у 2024 – на 3,5%.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: