Темы дня:

Румунія не заборонятиме імпорт українського зерна, чекає на рішення ЄС

Румунія не заборонятиме імпорт українського зерна, чекає на рішення ЄС

Румунія не заборонятиме в односторонньому порядку імпорт українського зерна і чекатиме, поки Європейська комісія запровадить заходи, спрямовані на допомогу фермерам Центральної та Східної Європи.

Про це заявив міністр сільського господарства Петре Деа, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Я думаю, що необхідно почекати… щоб побачити, що вирішить Комісія, а потім ми знову зустрінемося, щоб встановити довгострокові правила, тому що Румунія і Україна є великими країнами-виробниками зерна”, – сказав Деа після зустрічі зі своїм українським колегою Миколою Сольським у Бухаресті.

Однак Румунія і Україна будуть проводити щотижневі консультації щодо очікуваних обсягів зерна, прагнучи обмежити імпорт, додав міністр.

Румунія є єдиною з п’яти країн Центральної та Східної Європи, яка не заборонила імпорт українського зерна, але посилила контроль на прикордонних пунктах пропуску.

Сольський сказав, що очевидно, що поточна ситуація вимагає “швидких рішень”. “Ми розуміємо, що ці рішення повинні бути комфортними для румунських фермерів і… ми чекаємо на рішення Європейської комісії”, – сказав він.

Нагадаємо, Єврокомісія пропонує до червня ввести заборону на чотири позиції українського агроекспорту (пшеницю, кукурудзу, ріпак та соняшник), дозволивши натомість їхній транзит.

Анонсоване Єврокомісією обмеження також виглядає таким, що явно суперечить Угоді про асоціацію з Україною. Угода забороняє введення термінових короткострокових обмежень для захисту нацвиробників.

Київ готовий заплющити в очі на порушення Євросоюзом Угоди про асоціацію, яке полягає в очікуваному обмеженні щодо української агропродукції, але у відповідь розраховує на поступки Єврокомісії.

Детальніше читайте у статті “Зерновий компроміс: як Брюссель хоче владнати кризу з українським експортом в ЄС”.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости