Темы дня:

Процедура укладення шлюбу в Італії

В юридичній літературі поняття шлюбу означає законно оформлений, добровільний союз чоловіка та жінки з метою створення сім’ї. Він породжує для обох сторін взаємні особисті та майнові права, обов’язки. Процедура, пакет документів залежать від вимог законодавства конкретної країни, наявності статусу громадянина у заявників чи одного із них.

Процедура одруження з громадянином Італії

Право на одруження мають навіть ті іноземці, які не отримали італійського громадянства, офіційної реєстрації. Умови врегульовуються національними законами країн майбутнього подружжя. Перший крок до одруження в Італії – подача необхідних документів до комуни за місцем постійного перебування чоловіка чи дружини (резидента країни). Він обов’язково включає дозвіл від консульського відділу країни походження – Nulla osta per matrimonio. Тим, хто ще не перебував у шлюбі, потрібно підготувати:

  • заяву про стан сім’ї (форму надає консульство, при необхідності її можна оформити в Україні у нотаріуса);
  • закордонний паспорт (оригінал і копії першої сторінки в 2 екземплярах);
  • довідку про прописку на батьківщині (потрібні оригінал або паспорт громадянина України з відміткою, фотокопії сторінок з записами);
  • свідоцтво про народження, копію;
  • посвідчення особи в Італії іноземцям, дозвіл на тимчасове проживання (якщо наявне);
  • квитанцію про сплату збору за обробку документів консульством.

Якщо український громадянин перебував у шлюбі, змінював ім’я, до переліку потрібно додати (в залежності від обставин): свідоцтво про розлучення або судове рішення про шлюб, зміну імені, смерть колишнього чоловіка чи дружини, довідку з органів рацсу про реєстрацію союзу або витяг з держреєстру, що підтвердить дошлюбне прізвище.

Перед подачею Нулли оста її необхідно легалізувати. Також обов’язковою умовою є публікація оголошення про одруження. Воно повинно знаходитись на дошці у комуні не менше 2 тижнів. Після цього працівник назначає дату укладення шлюбу. Варто пам’ятати, що національні закони однієї зі сторін союзу додаються до італійських, де необхідною умовою є відсутність перешкод через родинні стосунки, вік – чоловік і дружина повинні бути не молодшими 16 років, по українському законодавству шлюбний вік для жінки розпочинається з 17, для чоловіка – з 18.

Особливості укладення шлюбу

Важливо пам’ятати, що в Італії укладення шлюбу можливе навіть при відсутності дозволу на проживання. Проведення процедури згідно з правилами, коректна і своєчасна підготовка документів потребують часу, зусиль, що можливо не завжди. Допомогти отримати необхідні дублікати свідоцтв, витяги в українських регіональних органах зможуть спеціалізовані бюро перекладів. Іноді для реєстрації шлюбу комуна вимагає присутності перекладача на шлюбній церемонії – цьому теж посприяють спеціалізовані компанії.

Якщо одружитись на території Італії хочуть громадяни України, то для цього отримати Nulla osta per matrimonio необхідно обом. У випадках нелегального проживання, відсутності резиденції у кожної сторони офіційний союз буде неможливий. Якщо він був зареєстрований за межами країни, щоб підтвердити його чинність, необхідно пройти процедуру реєстрації у муніципальному відділку.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости