Темы дня:

Поляки заблокували рух вантажівок з України в одному з найбільших пунктів пропуску

Поляки заблокували рух вантажівок з України в одному з найбільших пунктів пропуску

Польська сторона від ранку 4 травня заблокувала рух вантажного транспорту у пункті пропуску “Ягодин – Дорогуськ” через страйки польських перевізників – він забезпечує близько 40% вантажопотоку.

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення).

Від ранку четверга, 4 травня, польска сторона призупинила оформлення вантажних автомобілів як на виїзд з України, так і на в’їзд. На виїзд в’їзд в Україну пропускається лише транспорт з гуманітарною допомогою, небезпечними вантажами та тваринами.

Пункт пропуску “Ягодин – Дорогуськ” забезпечує близько 40% вантажопотоку до Польщі, зазначають у міністерстві та наголошують, що блокування кордону спричиняє критичну для експорту ситуацію

Причина – у страйку польських перевізників перед пунктом пропуску “Дорогуськ”. Зокрема,  протестувальники вимагають повернути дозволи на здійснення міжнародних вантажних автомобільних перевезень для українських перевізників на в’їзді до Польщі. Такі дозволи були скасовані в рамках “транспортного безвізу”, який запрацював влітку торік між Україною та ЄС.

Також у вимогах протестувальників йдеться про застосування до українських перевізників екологічної норми EURO4, яка в Україні застосовується щодо до польських перевізників.

Зазначається, що Мінвідновлення вже звернулося до польських колег з проханням врегулювати ситуацію.

“Вважаємо сьогоднішній страйк штучним і таким, що суперечить спільним європейським прагненням та цінностям. Закликаємо наших колег, польських урядовців провести відповідні заходи для вирішення існуючої проблеми та розʼяснити протестувальникам шляхи подолання непорозумінь”, – заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков.

Він зауважив, що це не перший такий випадок блокування українського експорту до або транзитом через Польщу.

Нагадуємо, Україна та Європейський Союз продовжили дію Угоди про лібералізацію вантажних автоперевезень до 30 червня 2024 року

Пункт пропуску Ягодин-Дорогуськ блокується не вперше. У вересні торік він був заблокований чергою з вантажівок довжиною до 60 км через низьку пропускну здатність митниці з польської сторони та страйки. Більше про це читайте у статті.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости