Темы дня:

Охолоджуюча рідина — гарантія злагодженої роботи будь-якого транспорту

Охолоджуюча рідина — гарантія злагодженої роботи будь-якого транспорту

Для захисту автомобіля в холодну зимову або спекотну літню пору важливо правильно вибирати охолоджувальну рідину. На сучасному автомобільному ринку можна зустріти антифриз і тосол. По суті, це одне і те ж. Термін «тосол» більш зрозумілий вітчизняному споживачу, та й виробляється він виключно в пострадянських країнах. Зазвичай концентрат більш доступний за ціною, але є багато марок і моделей авто, для яких потрібен певний вид антифризу. З ним ваш автомобіль без проблем заведеться і поїде в будь-яку погоду, при цьому його двигун не перегріється і не замерзне.

Що таке тосол?

Це спеціальна субстанція, що підтримує потрібну температуру та стабільну роботу автомобільного двигуна, а також не дає накопичуватися солям. Функцію охолодження, змащування й захисту в ній виконує етиленгліколь — спеціальний пакет присадок, який покриває необхідну поверхню захисною плівкою. Спочатку тосоли були безбарвні, пізніше їх стали фарбувати в яскраві кольори — для зручності використання, а також, щоб не змішувати різні види рідини в одному двигуні. Тому, якщо попередньо був залитий тосол, наприклад, синього кольору, то «на доливку» варто використовувати охолоджувач саме такого кольору. Інші варіанти забарвлення: червоний, зелений, жовтий, сірий, оранжевий і т. д.

Ще одна особливість: розбавляючи тосол водою, ви ризикуєте зруйнувати антикорозійну плівку, через що метал покриється корозією і швидко вийде з ладу. Розводити водою потрібно тільки концентрований тосол для авто!

Фізичні якості охолоджуючої рідини

Антифриз та тосол мають такі особливості:

  • не замерзають при мінусових температурах;
  • не закипають;
  • з часом втрачають колір;
  • не піняться;
  • мають різкий запах.

Окрім цього, в процесі використання тосолу в радіаторі не скупчується осад.

Щоб діюча речовина не впливала на матеріали системи, в неї додають різні присадки. Їх може бути різна кількість, в залежності від цього розрізняють окремі типи охолоджуючої рідини.

Як правильно обрати

Найперше, на що треба звернути увагу — термін придатності. Рідина для охолодження двигуна має бути свіжою, що, безсумнівно, впливає на технічні характеристики транспорту.

Інші критерії:

  • виробник;
  • склад;
  • колір (немає ніякого відношення до хімічного складу);
  • розмір упаковки.

Важливим критерієм також є температура замерзання. Перед вибором охолоджувальної рідини для авто необхідно ознайомитися з її складом. Вона може бути у вигляді концентрату, який треба розводити, або ж готової до використання речовини.

Перед покупкою також не забудьте врахувати рекомендації виробника вашого авто.

Обравши тосол правильно, ви зможете створити ідеальні умови для оптимального функціонування авто за будь-якої погоди!

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости