Темы дня:

ОАЕ стали ключовим центром торгівлі російським золотом – ЗМІ

ОАЕ стали ключовим центром торгівлі російським золотом – ЗМІ

Емірати збільшили імпорт російського золота з 1,3 тонн до 75,7 тонн.

Об’єднані Арабські Емірати стали ключовим центром торгівлі російським золотом після того, як західні санкції проти Росії через її вторгнення до України перекрили традиційні експортні маршрути. Про це свідчать дані російської митниці, повідомляє Reuters.

Дані, які містять інформацію про майже тисячу поставок золота за рік, що минув з початку війни в Україні, показують, що країна Перської затоки імпортувала 75,7 тонни російського золота на суму 4,3 мільярда доларів – в порівнянні з 1,3 тонни протягом 2021 року. Китай і Туреччина були наступними найбільшими пунктами призначення, які імпортували близько 20 тонн кожна в період з 24 лютого 2022 року по третє березня 2023 року. Разом з ОАЕ на ці три країни припадає 99,8% російського експорту золота, (згідно з митними даними за цей період).

У перші дні після початку повномасштабного вторгнення до України багато міжнародних банків, логістичних провайдерів та афінажних компаній припинили роботу з російським золотом, яке, зазвичай, відправлялося до Лондона, центру торгівлі та зберігання дорогоцінних металів. Лондонська асоціація ринку дорогоцінних металів заборонила російські злитки з сьомого березня 2022 року, а пізніше їх заборонили Великобританія, Європейський Союз, Швейцарія, США, Канада і Японія.

Експортні записи показують, що російські виробники золота швидко знайшли нові ринки збуту в країнах, які не запровадили санкції проти Москви, у таких як ОАЕ, Туреччина і Китай.

Луї Марешаль, експерт з пошуку джерел золота в Організації економічного співробітництва та розвитку, каже, що існує ризик того, що російське золото може бути переплавлене, а потім знову потрапити на ринки США та Європи з прихованим походженням.

«Якщо російське золото надходить, переплавляється місцевим афінажним заводом, постачається місцевим банком або трейдером, а потім продається на ринку, то існує ризик», – сказав експерт. – «Ось чому проведення належної перевірки має важливе значення для кінцевих покупців, які бажають переконатися, що вони дотримуються санкційних режимів».

Комітет із золотих злитків при уряді ОАЕ заявив, що в державі діють чіткі та надійні процеси проти незаконних товарів, відмивання грошей та суб’єктів, що підпадають під санкції.

«ОАЕ продовжуватимуть відкрито і чесно торгувати зі своїми міжнародними партнерами, дотримуючись усіх чинних міжнародних норм, встановлених Організацією Об’єднаних Націй», – йдеться в повідомленні.

Російське золото продається з дисконтом й переплавляється

ОАЕ вже давно мають процвітаючу золотодобувну галузь. Торгові дані показують, що вони імпортували в середньому близько 750 тонн чистого золота на рік у період з 2016 по 2021 рік – це означає, що поставки, зазначені в російських документах, становили б лише близько 10% від загального обсягу імпорту. ОАЕ є великим експортером злитків і ювелірних виробів.

Менеджер однієї з компаній, яка відправила велику кількість російського золота в ОАЕ, повідомив агентству Reuters, що російські фірми продавали злитки там зі знижкою близько 1% від світових цін, що стимулювало торгівлю. Менеджер, який говорив на умовах анонімності, сказав, що більша частина золота, яке його фірма відправила в ОАЕ, призначалася для афінажних заводів, де воно буде переплавлене.

У багатьох випадках митні записи показують лише вантажовідправників або трейдерів, які брали участь в операціях, а не кінцевого покупця, яким може бути афінажер, ювелір або інвестор. Записи показують, що найбільшим обробником російського золота, експортованого в ОАЕ, була Temis Luxury Middle East, дубайська дочірня компанія французької логістичної фірми Temis Luxury, яка з квітня 2022 року по третє березня відвантажила 15,6 тонни на суму 863 мільйони доларів.

Брока Хой, керівник відділу комплаєнсу в Temis Luxury Group, заявив, що компанія «повністю дотримується законів і правил Об’єднаних Арабських Еміратів щодо експедиторського бізнесу». За його словами, Temis не купувала російське золото і приймала замовлення на перевезення лише від операторів, які не підпадають під санкції США. Відповідаючи на запитання про ці поставки, міністерство фінансів Франції заявило, що не коментує окремі випадки, але дуже прихильно ставиться до застосування санкцій.

Європейські санкції зазвичай не поширюються на закордонні дочірні компанії, тому європейські фірми, чиї дочірні компанії брали участь у поставках російського золота в ОАЕ, Туреччину або Гонконг, не обов’язково порушили б якісь закони, вважає Тан Албайрак, юрист з питань санкцій лондонської юридичної фірми Reed Smith.

Другим за величиною обробником російських злитків в ОАЕ, який брав участь у поставках 14,6 тонн на суму $820 млн, була логістична фірма Transguard, що входить до складу Emirates Group, компанії, яка займається авіаперевезеннями та готельним бізнесом, що належить фонду добробуту країни Перської затоки.

Компанія Emirates заявила, що не купувала російського золота, діяла у повній відповідності до чинного законодавства і тепер припинила його транспортування.

«У зв’язку з нещодавніми регуляторними змінами Transguard більше не надає логістичних послуг, пов’язаних з перевезеннями золота в Росію або з Росії», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що у 2022 році спостерігався бум попиту на золото серед центральних банків – за підсумками минулого року вони придбали 1136 тонн золота на загальну суму 70 млрд доларів, встановивши новий історичний рекорд за 55 років спостережень.

Влітку 2022 року CNN заявило, що Росія контрабандою вивозить золото з Судану. Журналісти дослідили численні інтерв’ю з високопоставленими суданськими та американськими посадовцями та багато документів, що стосуються контрабанди золота з країни. Вони дійшли висновку, що це – продумана російська схема пограбування Судану з метою замістити збитки Росії від проти дедалі жорсткіших санкцій Заходу та фінансувати війну в Україні.

У березні 2023 року повідомлялося, що США та союзники напрацьовують механізм санкційних обмежень щодо російської алмазної індустрії. РФ продовжує заробляти мільярди доларів на продажу алмазів.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости