Темы дня:

МВФ покращив прогноз для світової економіки

МВФ покращив прогноз для світової економіки

Динаміка економічного стану багатьох країн додала “позитивних сюрпризів” та продемонструвала “неочікувано високу стійкість”, зазначили у фонді.

Міжнародний валютний фонд покращив прогноз темпів зростання світового ВВП у 2023 році до 2,9% – це на 0,2% більше, ніж очікувалося у жовтні. Про це йдеться в опублікованому МВФ у понеділок, 30 січня, оновленні доповіді про перспективи розвитку світової економіки.
При цьому прогноз зростання на наступний, 2024 рік організація знизила на 0,1% – до 3,1%. І перший, і другий показники є значно нижчими за середній за 2000–2019 роки (3,8%).
У МВФ зазначають, що динаміка економічного стану багатьох країн додала “позитивних сюрпризів” та продемонструвала “неочікувано високу стійкість”. Приміром, ВВП Китаю, як очікується, у 2023 році зросте на 5,2%, а роком пізніше – на 4,5%. Не з-поміж крайнього високі темпи зростання КНР аналітики пояснюють відмовою Пекіна від політики “нульової терпимості” до коронавірусу.
Економіка Індії, за прогнозом МВФ, зросте у нинішньому році на 6,1%, а наступного року – на 6,8%. У США ці показники, ймовірно, становитимуть 1,4% та 1% відповідно. Для Росії прогноз значно покращено: у 2023 році з падіння на 2,3% – на зростання на 0,3%, а у 2024 році очікується пришвидшення зростання економіки РФ до 2,1%.
Щодо Німеччини, то її економіка, згідно з прогнозом МВФ, у році, що настав, зросте лише на 0,1%. Але це все ж є кращим за жовтневий прогноз, який обіцяв ФРН невелику рецесію, на тлі різкого скорочення поставок газу з РФ. У 2024 році МВФ очікує пришвидшення зростання німецької економіки до 1,4%.
Від інших великих країн ЄС – таких, як Франція, Італія та Іспанія, – МВФ очікує більшого зростання. Виняток у Старому світі становить Великобританія, по економіці якої минулий кризовий рік вдарив дужче, ніж очікувалося. Їй прогноз обіцяє падіння ВВП у нинішньому році на 0,6%, і тільки у 2024-му – зростання на 0,6%.
Раніше повідомлялося, що МВФ не погіршуватиме світовий прогноз на 2023 рік. Водночас у фонді вважають, що цей рік буде ще одним важким роком для світової економіки, – і перемогти інфляцію не вдасться.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости