Темы дня:

Канада вдвічі збільшує присутність своїх військ у Латвії

Канада вдвічі збільшує присутність своїх військ у Латвії

Новий контингент складатимуть до 1200 військовослужбовців.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що його країна більш ніж вдвічі збільшить кількість своїх військ у Латвії, щоб допомогти зміцнити східний фланг НАТО проти потенційної російської агресії. Канада розгорне до 1200 нових військовослужбовців для посилення бойової групи на чолі з Канадою в Латвії та розширить її до боєздатної бригади.

«Ми тут тому, що європейська безпека важлива для безпеки Канади», – сказав Трюдо журналістам на спільній з прем’єр-міністром Латвії Кріш’янісом Каріньшем пресконференції 10 липня на військовій базі в Адажі у Латвії, передає Bloomberg.

Також Трюдо оголосив про інвестиції в розмірі 2,6 млрд канадських доларів ($2 млрд) в озброєння, розвідку і кібернетичну активність.

Рішення Канади послідувало після заяви у червні міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, який сказав, що Німеччина готова розмістити в Литві постійну бригаду чисельністю близько 4000 військовослужбовців, хоча до цього кроку, швидше за все, ще багато років. Умовами такої присутності є розширення інфраструктури, в тому числі казарм і складів, а також координація з оборонними планами НАТО.

В рамках ширшої модернізації оборони НАТО, члени Альянсу в Мадриді минулого року погодились на компромісне рішення – зобов’язались в разі потреби збільшити вісім багатонаціональних бойових груп до рівня бригади (до 5500 військовослужбовців).

План не обов’язково передбачав розміщення військ у східних країнах на постійній основі, а скоріше визначення підрозділів у себе вдома, які можуть бути розгорнуті в найкоротші терміни і з’єднані з національними і союзними військами, які вже перебувають на місці. Такий план ротації надав би командувачам країн Альянсу більше гнучкості при розгортанні військ в інших частинах Альянсу.

Але для таких країн, як Канада, яка очолює багатонаціональну бойову групу в Латвії, швидке розгортання військ до рівня бригади через Атлантику за лічені дні буде складним завданням.

«Якщо країни хочуть зробити більше, це їхній вибір, це не проблема. Але я був би обережним, щоб усі сили були зосереджені на східному фланзі, тому що ми не знаємо, звідки прийде ворог. І якщо він з’явиться десь в іншому місці, то це означатиме, що ви розмістили ці сили не в тому місці», – сказав минулого тижня журналістам голова Військового комітету НАТО Роб Бауер.

Нагадаємо, голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, Альянс прагне мати до 300 тисяч військовослужбовців, готових до передислокації на східний фланг протягом 30 днів. Нові плани поділяють територію Альянсу на три зони – крайню північ і Атлантику, зону на північ від Альп і ще одну зону на півдні Європи.

Раніше прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца продовжити зміцнення східного флангу НАТО, надіславши німецькі війська до його країни «якомога швидше» і «на постійній основі».

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости