Темы дня:

Ілон Маск прогнозує, що наступного року штучний інтелект перевершить людський

Ілон Маск прогнозує, що наступного року штучний інтелект перевершить людський

Глава Tesla каже, що інфраструктура повинна відповідати вимогам технологій.

Можливості нових моделей штучного інтелекту перевершать людський інтелект до кінця наступного року за умови, що постачання електроенергії та апаратного забезпечення зможуть задовольнити потреби дедалі потужніших технологій, певен мільярдер та один з власників компанії з розробки ШІ xAI Ілон Маск. Про це повідомляє видання The Financial Times.

«Я припускаю, що ми матимемо ШІ, який буде розумнішим за будь-яку людину, ймовірно, наприкінці наступного року», — сказав підприємець, який керує компаніями Tesla, X і SpaceX.

Упродовж наступних п’яти років можливості ШІ, ймовірно, перевищать можливості всіх людей, спрогнозував Маск у понеділок під час інтерв’ю на X з Ніколаєм Тангеном, головним виконавчим директором Norges Bank Investment Management.

Ілон Маск послідовно висловлює оптимізм щодо розвитку так званого штучного загального інтелекту, інструментів ШІ, настільки потужних, що вони можуть перевершити найздібніших людей у будь-якій сфері. Але його останній прогноз випереджає графіки, про які він та інші заявляли раніше. Минулого року він передбачив, що «повний» ШІ буде досягнутий до 2029 року. Деякі з найсміливіших прогнозів Маска, такі як випуск самокерованих Tesla і посадка ракети на Марс, ще не здійснилися.

Низка проривів у галузі штучного інтелекту за останні 18 місяців, включаючи запуск інструментів для створення відео та більш потужних чат-ботів, просунули межі ШІ вперед швидше, ніж очікувалося. Деміс Хассабіс, співзасновник Google’s DeepMind, раніше цього року прогнозував, що ШІ може бути досягнутий до 2030 року.

Темпи розвитку сповільнювалися через вузьке місце в постачанні мікрочіпів, особливо виробництва Nvidia, які необхідні для навчання і запуску моделей ШІ. За словами Маска, ці обмеження скорочуються, а нові моделі випробовують інше обладнання центрів обробки даних та електромережу.

«Минулого року був дефіцит чіпів … люди не могли отримати достатню кількість чіпів Nvidia. Цього року ми переходимо на трансформаторне живлення. Через рік-два [обмеженням буде] лише постачання електроенергії», — сказав він.

Прагнення Маска приєднатися до гонки ШІ суперечить його гучній позиції, яку він зайняв минулого року, закликаючи до паузи в розробці просунутого штучного інтелекту. Він попередив про «глибокі ризики для суспільства і людства», які несуть надпотужні інструменти ШІ, і закликав негайно призупинити навчання будь-якої системи, потужнішої за GPT-4 від OpenAI, провідної моделі на ринку.

У понеділок Маск заявив, що його власний стартап xAI, який займається розробкою ШІ, навчає другу версію своєї моделі Grok, яка, на думку розробників, має стати кращою за GPT-4. Він додав, що ця робота має бути завершена до травня, після чого з’явиться нова, на порядок потужніша модель.

За останній рік Ілон Маск приділив xAI більше часу і ресурсів. Він намагається залучити мільярди доларів від інвесторів у США, на Близькому Сході та в Гонконзі, щоб конкурувати з OpenAI, в рамках раунду фінансування, який, за словами експертів, наблизить компанію до вартості у $18 млрд.

Маск відіграє центральну і часто суперечливу роль у розробці нових інструментів штучного інтелекту протягом останнього десятиліття.

Він був співзасновником OpenAI у 2015 році, однак залишив компанію у 2018 році після того, як посварився з генеральним директором і співзасновником Семом Альтманом через напрямок досліджень.

У березні Маск подав до суду на OpenAI і Альтмана за порушення контракту, стверджуючи, що вони поставили під загрозу заявлену місію стартапу — створення ШІ на благо людства. OpenAI це категорично заперечує.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: