Темы дня:

Грузія висунула вимогу Україні для “нормалізації відносин”

Грузія висунула вимогу Україні для “нормалізації відносин”

Українська влада повинна видати Грузії “злочинців”, які зараз займають високі посади в її адміністрації, зазначили у Тбілісі.

Грузія вимагає від України видати урядовців часів президентства Міхеїла Саакашвілі для “нормалізації відносин”. Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті грузинського уряду у понеділок, 11 березня.

“Перш за все, для нормалізації відносин вкрай важливо та необхідно, щоб українська влада видала Грузії злочинців, які зараз займають високі посади в її адміністрації”, – йдеться у повідомленні.

У Тбілісі вважають, що в українській владі високі посади обіймають особи, які перебувають начебто у розшуку або засуджені за різними звинуваченнями в Грузії. Зокрема, грузинська сторона вважає за необхідне висловити свою позицію після включення Зураба Адеїшвілі до складу офіційної делегації України в ЄС та Німеччині.

“У зв’язку з цим, особливе занепокоєння викликає той факт, що Зураб Адеїшвілі обіймає посаду радника генерального прокурора України, а Георгій Лорткіпанідзе є заступником голови Служби контррозвідки України”, – йдеться в повідомленні.

Грузинський уряд висловив сподівання, що Київі перегляне рішення, які “грубо суперечать духу дружби між Грузією та Україною, а також між грузинським та українським народами”.

“Уряд Грузії здивований рішеннями, прийнятими українською владою, які, як видається, штучно вбивають клин між двома історично дружніми країнами і народами”, – відзначається в заяві.

Відомо, що Зурабу Адеїшвілі оголосили низку звинувачень після зміни влади у Грузії в 2012 році, які він називає політично вмотивованими. У трьох справах йому присудили від 2 до понад 5 років ув’язнення. У 2015 році Адеїшвілі отримав політичний притулок у Румунії, а в 2021 році відмовився від громадянства Грузії. Останніми роками він працює в Україні.

Грузинська влада неодноразово намагалася оголосити Адеїшвілі у міжнародний розшук.

Георгія Лорткіпанідзе звинувачують у причетності до начебто незаконного перетину Міхеїлом Саакашвілі державного кордону. У грузинській прокуратурі стверджують, що саме Лорткіпанідзе розробив план і маршрут повернення експрезидента на батьківщину.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости