Темы дня:

Фінляндія підвищує боєготовність перед обличчям російської агресії — FT

Фінляндія підвищує боєготовність перед обличчям російської агресії — FT

Фінляндія зараз виробляє приблизно в 10 разів більше снарядів, ніж лише п’ять років тому.

Фінляндія успішно перевірила свою здатність вести воєнну економіку і почала зберігати військову техніку за межами своїх національних кордонів, оскільки ця північна країна, відома своїм високим рівнем готовності, має справу з дедалі агресивнішою Росією. Генерал-лейтенант Мікко Хейсканен, заступник начальника штабу з питань озброєння і логістики фінських збройних сил, розповів Financial Times, що Фінляндія нещодавно перевірила понад 1000 угод, укладених з приватними компаніями щодо виробництва обладнання або надання послуг на випадок війни.

“Нам потрібно бути готовими до довгострокової кризи. Ми активували деякі з них, ми перевірили всі угоди, ми протестували закупівлі не лише боєприпасів, але й інших матеріалів. Ми перевіряємо плани й готовність наших стратегічних партнерів”, — сказав Хейсканен.

Фінляндія, яка має найдовший кордон з Росією серед усіх країн НАТО і ЄС, добре відома тим, що протягом десятиліть приділяла особливу увагу можливому нападу з боку східного сусіда, що призвело до рівня готовності, який, можливо, не має аналогів у західному світі. Вона брала участь у багатьох конфліктах з Росією, найбільш сумнозвісною з яких є Зимова війна 1939-1940 років, в якій скандинавська країна завдала сотні тисяч втрат радянській армії, що вторглася на її територію.

Фінляндія має запаси щонайменше шестимісячного споживання основних видів палива і зерна, а також достатню кількість укриттів для всього населення. Майже третина дорослого населення — резервісти, що дає країні з населенням всього 5,6 млн чоловік одну з найбільших армій в Європі й найбільшу кількість артилерії, зазначає газета.

Фінська держава володіє частинами виробничого ланцюга навіть у приватних компаніях, тому може вимагати від них почати виробництво матеріалів, необхідних для війни. Хейсканен каже, що Фінляндія вже почала збільшувати виробництво боєприпасів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році й зараз виробляє приблизно в 10 разів більше снарядів, ніж лише п’ять років тому.

“Ми плануємо, що будемо зберігати обладнання в інших країнах. Це питання безпеки постачання, розподілення запасів. Частково ми вже почали це робити. Ми плануємо зробити це, перш за все, зі Швецією та Норвегією, але також і з більш віддаленими країнами. Це стосується і техніки, і боєприпасів, і, можливо, запасних частин”, — додав він.

Нагадаємо, що газета The Wall Street Journal зазначала, що Росія — це ворог номер один для Фінляндії. Фінська влада стверджує, що нині Москва зосереджена на гібридних формах агресії.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости