Темы дня:

Зеленський закликав Ізраїль визначитися

Зеленський закликав Ізраїль визначитися

Україна ще 2014 року просила допомоги в Ізраїлю, але країна досі не може визначитися.

Президент України Володимир Зеленський закликав Ізраїль визначитися з позицією щодо війни проти України. З таким зверненням він звернувся під час виступу на Haaretz Democratic Summit у понеділок, 24 жовтня.
“Чи не час вашій державі обрати – з ким ви? Або з демократичним світом, який пліч-о-пліч бореться проти екзистенційної загрози своєму існуванню, або з тими, хто заплющує очі на російський терор навіть тоді, коли ціною продовження терору відбувається повне руйнування глобальної безпеки?” – запитав Зеленський у ході виступу.
Він нагадав про численні атаки Росії на українські міста за допомогою іранських дронів. Президент повідомив, що за вісім місяців війни Росія застосувала близько 4,5 тисячі ракет проти України, і запас ракет у них скорочується.
“От чому Росія пішла шукати доступну зброю по інших країнах для продовження терору. Знайшла – в Ірані”, – сказав Зеленський.
Він припустив, що у відповідь РФ може сприяти Ірану у реалізації ядерної програми.
“У мене питання до вас – як ви думаєте, а чим Росія платить Ірану за це? Невже Іран зацікавили просто гроші? Ймовірно, зовсім не гроші, а російське сприяння іранській ядерній програмі. Ймовірно, саме такий сенс у їхнього альянсу”, – сказав він.
Зеленський зазначив, що під час обговорення партнерів, які допомагають Україні “захистити небо”, Ізраїль не згадується.
“Звичайно, це рішення вашої держави, ваших урядів. Схоже, воно було прийнято давно – у 2014 році, коли Росія розпочала агресію проти України. Рішення “не дратувати” Кремль, не допомагати Україні реально”, – сказав він, нагадавши, що Україна просила Ізраїль про допомогу ще з 2014 року.
За словами Зеленського, “якби Україна одразу могла убезпечити своє небо, зіткнувшись із ракетною та дроновою загрозою, Росія зараз не мала б мотиву – йти в Іран і пропонувати йому щось в обмін на сприяння в терорі”.
“І я вважаю, що ще можна позбавити сенсу цей їхній альянс, якщо ми діятимемо разом – ми з вами так само, як і з іншими демократіями”, – сказав президент України.
Разом з тим, Зеленський подякував Ізраїлю за медичну допомогу Україні та за підтримку з боку ізраїльського народу.
При цьому він висловив сподівання, що Україна отримає від Ізраїлю підтримку в закритті неба від російських повітряних атак.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости