Темы дня:

Запаси газу в ЄС знову перевищили 90 млрд кубів

Запаси газу в ЄС знову перевищили 90 млрд кубів

Напередодні вартість січневого ф’ючерсу на газ на хабі TTF в Нідерландах опускалася нижче за $850 – вперше з 22 лютого.

Запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) країн Євросоюзу знову перевищили 90 млрд куб. м на тлі рекордного накачування. Воно продовжує більш ніж удвічі перевищувати відбір із ПСГ, який перебуває на історичному мінімумі для кінця грудня. Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) у середу, 28 грудня.

Так, відбір газу з ПСГ країн ЄС 26 грудня становив лише 107,5 млн куб. м (мінімальний показник для цього дня за весь час спостереження GIEс 2011 року), тоді як закачування в них – 220,5 млн куб. м.

Опалювальний сезон у Європі розпочався 14 листопада, і з цього моменту країни ЄС відібрали зі сховищ 15,42 млрд куб. м газу. Зараз ПСГ Європи заповнені на 83,21% (на 11,9% вище, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років), у них 90,05 млрд куб. м газу.

При цьому поточний тиждень обіцяє бути таким же теплим, як і попередній. Температури будуть вищими за кліматичну норму кінця грудня в багатьох країнах Європи.

На тлі теплої погоди Європа знижує надходження зрідженого природного газу (ЗПГ) із терміналів до газотранспортної системи, які впали до мінімуму з початку листопада. Потужності регазифікації зрідженого газу та подальшого його закачування до трубопроводів Європи зараз завантажено на 59% від максимуму.

Середня ціна закупівлі газу у грудні знизилася до $1360 за тисячу куб. м. А 27 грудня вартість січневого ф’ючерсу на газ на хабі TTF в Нідерландах взагалі опускалася нижче за $850 вперше з 22 лютого.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости