Темы дня:

Вирішили взяти гроші в борг під розписку?

А ви знали, що існує спосіб захистити інтереси боржника?

А вам відомо, як скласти розписку так, щоб гроші вам напевно віддали?

А що таке нотаріальний Договір позики грошей?

Відповіді  в наступному матеріалі, ще і на додаток зразок ідеальної розписки.

Мене звуть Вікторія Земцева, я журналіст новинної агенції.

Час від часу кожен стикається з необхідністю взяти гроші в борг. Тож я дослідила феномен боргових розписок. Чи мають вони вичерпну юридичну силу і які ознаки у гарно складеного документу. 

Для того, щоб якнайкраще розкрити тему, я записалась на консультацію до приватного нотаріуса Володимира Чуловського. Ми зустрілись в його офісі в центрі Києва. Саме цей фахівець зацікавив мене матеріалами, викладеними на його сайті та блозі у Фейсбуці.

Далі навожу мої питання та відповіді приватного нотаріуса В.А. Чуловського.

Пане Володимир, поясніть, чи є взагалі, конкретний Закон або регулююча норма щодо укладання між фізичними особами боргових розписок?

Ми звикли, що взяти гроші в борг у родича, знайомого чи друга набагато простіше, ніж оформити кредит в банку. Це зрозуміло, оскільки можна звільнити себе від необхідності сплати відсотків, страхування ризиків та інших складнощів. Але, щоб бути впевненим в тому, що повернете свої гроші, варто оформлювати розписку, незалежно від того в яких стосунках ви перебуваєте з боржником. Розписка, саме той документ, який підтверджує передачу й одержання грошей, матеріальних цінностей, документів та інших цінних речей певною установою чи приватною особою. І так, є нормативні акти, які чітко визнають розписку на грошову позику як документ, що має юридичну силу. Ці питання регулює Цивільний кодекс України.

Що відрізняє недбало складений документ від вичерпно укладеної  розписки?

По-перше, важливо правильно вказати найменування документа – «Розписка про

отримання грошей».

  • Прізвище, ім’я, по батькові сторін угоди – тобто того, хто дає в борг (позикодавця)  і того, хто бере в борг (позичальника).
  •     Дані, які ідентифікують осіб, наприклад, паспортні дані, коли і ким документ був виданий, реєстраційний номер облікової картки платника податків.
  • Сума грошей чи інший предмет позики (цифрами та прописними літерами).
  • Валюта повернення, порядок повернення.
  • Термін позики.
  •     Дата, а також місце складання розписки про передачу грошей або інших предметів позики.
  • Особистий підпис Позичальника і Позикодавця.

Може бути наявна й інша інформація.

Рекомендую вказати чи мають виплачуватися відсотки. Але у будь-якому разі, згідно з законом (відповідно до  ч.2 ст.625 та ст.1050 Цивільного кодексу) кредитор, маючи таке бажання, має право вимагати виплати трьох відсотків річних від простроченої суми, якщо не були вказані інші умови. І боржник має виплачувати їх щомісяця, поки не внесе повну суму.

Важливий момент!

Особисто я, рекомендую додатково вказувати у розписці ПІБ та дані паспорта двох свідків, які за необхідності, підтвердять умови, викладені в ній, сам факт передачі грошей та проставлять на ній свої підписи. 

Якщо позичальник буде заперечувати факт написання розписки та отримання грошей, свідки можуть підтвердити, що розписка була складена в їх присутності.

Чому, на вашу думку, варто звертатися за допомогою саме до нотаріуса, щоб правильно задокументувати передачу грошей у борг?

В моїй практиці було багато випадків, коли клієнти хотіли “зекономити”, відмовляючись від порад спеціаліста та нотаріального посвідчення Договору позики. Практично у всіх випадках в таких розписках не зазначалася та інформація, яка обов’язково повинна бути в розписці на позику грошей. А іноді, люди взагалі, навіть не підписували хоч якогось документа і домовленості фіксувалися “на словах”. Надалі це викликало складнощі у поверненні грошей, а в окремих випадках, можливість їх повернути в законному порядку була взагалі відсутня.

Скажіть, будь ласка, яка форма розписки має вичерпну “юридичну силу” в суді?

Розписка отримує юридичну силу після того, як позичальник поставив своє прізвище, імя, по батькові, підпис і вказав предмет позики. Особливо у випадку, якщо є свідки. Суддя має розглянути таку розписку в якості доказу. Нотаріально такий документ не посвідчується, тому що у своїй суті має характер угоди, а тому саме для нотаріального посвідчення він повинен бути укладений, як договір позики.

Тому саме фахівець, у даному випадку це нотаріус, допоможе оформити факт позики належним чином, щоб усунути можливі ризики позикодавця.

Що ви порекомендуєте боржнику для захисту своїх інтересів?

Насправді складаючи розписку, більшість вважає, що цей документ відстоює інтереси виключного того, хто надає в борг. Але, якщо правильно оформити розписку, то можна зменшити ймовірність виникнення неприємних ситуацій і у боржника.

Перш ніж ставити свій підпис, рекомендую Позичальнику:

  •     при домовленості отримання боргу без відсотків переконатися, що в розписці про це обов’язково сказано;
  •     за умови повернення боргу частинами, при внесенні кожної суми просити Позикодавця написати розписку про їх отримання;
  •     переконатися, що в розписці про отримання коштів вказано, що Позикодавець отримав їх від позичальника для погашення боргу;
  •     перевірити, що у розписці вказано в якій валюті підлягає поверненню борг і які зміни передбачаються, особливо під час коливання курсу.

Виконання таких порад збільшує ймовірність вигідного розв’язування питання для Позичальника, якщо виникне судове звернення.

Володимир Анатолійович, чи є альтернатива розписці?

Якщо борг на незначну суму, то можна врегулювати питання повернення цих коштів звичайною розпискою. Але якщо сума велика, то варто записатись на прийом до нотаріуса та разом з ними оформити Договір позики грошових коштів. Такий договір позики, має бути нотаріально посвідченим.

Що таке нотаріальний Договір позики?

Нотаріальний Договір позики фактично є одним з видів цивільних зобов’язань, що передбачає передачу майна від однієї особи іншій.

В цьому договорі, враховано умови, окремі положення, визначено права та обов’язки кожної зі сторін. Всі перераховані умови і становлять суть такого договору. В тому числі нотаріус встановить сімейний стан сторін по договору позики, та у певному випадку буде вимагати згоду другого із подружжя. 

Законодавство дає повне визначення Договору позики в ч.1 ст.1046 ЦК України.

За наявності нотаріального Договору позики, якщо борг не повернуто вчасно, особа, що позичала кошти має право звернутися до нотаріуса для вчинення виконавчого напису нотаріуса, як позасудовий спосіб виконання зобов’язання.

Які документи потрібно підготувати, якщо виникла необхідність звернення до суду для отримання коштів, що були видані в борг під розписку?

Спочатку потрібно підготувати позов з урахуванням позовних вимог, відсотків, штрафів, а також зробити копії розписки й претензії. Багато боржників намагаються цей процес затягнути. Бажаючи доказати, що розписка “була написана не ними”, до прикладу – вимагають проведення експертизи. Навіть, зважаючи на те, що робиться це за їх рахунок. Але не потрібно думати, що поки відбувається експертиза, боржник може вільно користуватися одержаними в борг коштами чи іншими матеріальними цінностями. Закон це питання також регулює. І боржнику потрібно виплачувати відсотки за користування чужими грошима.

Ось, добре складений зразок розписки на позику грошей:

Я, ПІБ (Позичальник), дата і рік народження, який мешкає за адресою: …….

код (реєстраційний номер облікової картки платника податків), номер паспорта, коли і ким він був виданий), даю цю розписку  ПІБ (Позикодавцю), дата і рік народження, який мешкає за адресою: …… (реєстраційний номер облікової картки платника податків, номер паспорта,  коли і ким він був виданий) про те, що Позичальник отримав від Позикодавця в борг грошову суму в розмірі (розмір боргу прописом), готівковим способом.

Я, ПІБ,  зобов’язуюся повернути борг  (кому?) ПІБ – у повному обсязі, у сумі 1000 грн. (одна тисяча гривень) у строк до_______  з урахуванням відсотку (без відсотків).

Розписка написана мною власноруч «__» ____ р.

ПІБ Позичальника

(Підпис)

ПІБ Позикодавця.

(Підпис)

Свідок 1 , ПІБ, паспортні дані, адреса, підпис

Свідок 2, ПІБ, паспортні дані, адреса, підпис

Мої висновки щодо феномену Розписок

На мою думку, приватний нотаріус Чуловський Володимир Анатолійович, вичерпно пояснив, що боргова розписка, попри те, що на перший вигляд вважається легкою для складання, має безліч нюансів. Такі розписки складаються, як правило, не менше ніж з 6-7 строк. Але від них, надалі залежить фактичний перебіг подій. Тому, якщо ви хочете, щоб боргова розписка мала юридичну силу, обов’язково дотримуйтесь наведених порад, щодо оформлення розписки. Якщо не впевнені в тому, що зможете самостійно це зробити так як потрібно, то звертайся до нотаріуса, який про все професійно подбає.

В першу чергу, боргова розписка захищає права кредитора, тому саме він має бути зацікавленим в належному оформлені такого документу. Але й боржник має звертати увагу на деталі, щоб не потрапити в неприємності в результаті не добросовісності кредитора.

Київ, березень 2021року

Вікторія Земцева

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости