Темы дня:

Вчені розгадали таємницю стійкого імунітету акул

Вчені розгадали таємницю стійкого імунітету акул

Результати недавнього дослідження можуть дозволити створити нові ліки проти кількох захворювань.

Дослідники знайшли розгадку, чому імунна система акул є такою ефективною, що дає змогу запобігати хворобам. Вчені стверджують, що знайдена відповідь сприятиме створенню нових ліків, пише Daily Мail.
Зазначається, що за 400 мільйонів років імунна система акул еволюціонувала до вироблення досконалого захисту, який є набагато міцнішим, ніж має людина, і тепер здатна виявляти практично будь-який вірус чи пухлину, що можуть становити небезпеку для життя акули.
Вважається, що це одна з основних причин, з якої деякі види акул, такі як велика біла акула, можуть жити до 70 років. Крім того, на акулах винятково швидко загоюються рани, а така властивість їхнього тіла свідчить про те, що будь-які травми, яких зазнають акули, рідко призводять до смерті.
Результати недавнього дослідження можуть допомогти створити нові ліки для боротьби із захворюваннями, які може мати людина, такими як рак і ревматоїдний артрит.
Антитіла в акул є вдесятеро меншими за людські. Це дозволяє їм проникати глибше у мікротріщини бактерій чи ракових клітин, і це підвищує шанси, що небезпечні мікроби буде всотано і зруйновано імунною системою.
Більш того, випробування показали, що водночас антитіла в акул є вкрай стійкими. Вчені стверджують, що кип’ятили антитіла і занурювали їх у розчинник, але вони вижили.
“Акули – одні з найстаріших живих істот на планеті, тому вчені хотіли перевірити, чи в однаковий із людьми спосіб організм акули бореться із хворобами. Під час недавніх досліжень вчені виявили, що антитіла в акул є мікроскопічними і простими і мають потенційно більші переваги в порівнянні з великими антитілами людського організму, які є дуже складними і можуть зв’язатися тільки з одним антагоністом”,– зазначила доктор Керолайн Барелл, головний виконавчий директор Elasmogen Ltd, дочірньої компанії Абердинського університету, і розробник синтетичної версії антитіл акули для медицини, що має справу із хворобами людини.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости