Темы дня:

В ЄС анонсували зміну економічної стратегії щодо Китаю

В ЄС анонсували зміну економічної стратегії щодо Китаю

Євросоюз хоче позбутися залежності.

Євросоюз буде позбавлятися залежності від Китаю, який вже відкрито проводить політику збільшення екномічного впливу.  Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яка анонсувала зміну європейської стратегії щодо Китаю.

“Китай відкрито проводить політику зменшення своєї залежності від світу. Це абсолютно нормально, це їх право. Але водночас він збільшує залежність світу від самого себе”, – сказала фон дер Ляєн  під час виступу в Європейському парламенті у вівторок.

На думку президентки Єврокомісії, Євросоюз повинен позбутися цієї залежності й “виробити свій власний європейський підхід” до економічної співпраці з Китаєм.

В основі нової стратегії лежатиме економічний де-рискінг.

Вона наголосила, що йдеться не про повне розірвання ділових зв’язків.

“Відокремлення не є життєздатним, бажаним чи навіть практичним для Європи. Основою нашої майбутньої стратегії щодо Китаю має бути зниження економічних ризиків”, – сказала президентка Єврокомісії.

Фон дер Ляєн виділила чотири основних кроки в цьому напрямку:

  • оцінка нинішнього стану економіки ЄС на предмет конкурентоспроможності та стійкості;
  • активніше використання наявних інструментів захисту внутрішнього ринку;
  • заборона на передачу технологій, які Китай може використати для посилення власних військових і розвідувальних можливостей;
  • посилення економічної співпраці з союзниками.

Як приклад залежності від Китаю Урсула фон дер Ляєн навела залежність світу від китайської сировини та новітніх технологій, таких яких штучний інтелект, квантові обчислення та біотехнології.

Нагадаємо, питання залежності від Китаю вже не вперше порушується на загальноєвропейському рівні.

Китай для ЄС залишається одночасно ключовим економічним партнером, конкурентом і системним суперником. Про це восени минулого року  заявлявверховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости