Темы дня:

В Україні затримується посівна – Мінагрополітики

В Україні затримується посівна – Мінагрополітики

У квітні практично відсутні бездощові сонячні дні, які необхідні для фізичного підсихання поверхні грунту.

В Україні низька, як для другої декади квітня, температура повітря та дощі призвели до перезволоження ґрунту. Це затримує проведення весняно-польових робіт, зокрема сівбу ранніх ярих культур, повідомляє у понеділок, 24 квітня, Мінагрополітики з посиланням на дані Національної академії аграрних наук.

Зазначається, що інтенсивні опади у вигляді затяжних дощів випали на всій території країни. За даними наукових установ НААН, у Київській області їх кількість становила 27,8 мм (146,3% середньобагаторічної норми), у Вінницькій – 22,3 мм (124% норми), у Львівській – 20,9 мм (131% норми), у Харківській – 20 мм (123% норми), у Житомирській області ґрунт також максимально насичений вологою.

При цьому, характерною особливістю цьогорічного квітня є не стільки загальна сума опадів, як практична відсутність бездощових сонячних днів, які необхідні для фізичного підсихання поверхні грунту, що на фоні незавершеності великого обсягу весняно-польових робіт створює дуже серйозні проблеми.

За даними науковців, ранні ярі зернові культури, висіяні у березні, перебувають у фазі «сходи». У цілому стан посівів – добрий. Разом з тим, на деяких полях з пониженням рельєфу вже четвертий тиждень поспіль спостерігаються долинки з водою, де рослини мають пригнічений стан, блідо-жовтий колір листя та характеризуються всіма ознаками вимокання.

В академії наголошують, що у зв’язку з метеорологічною ситуацією, яка склалася, однією із вкрай невідкладних робіт на посівах пшениці озимої та інших колосових культур є їхній захист від хвороб, шкідників та бур’янів.

Раніше в Мінагрополітики визнали, що посівна може затягнутися, але не лише через війну та погану погоду.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости