Темы дня:

В ООН оцінили попит на зерновий коридор

В ООН оцінили попит на зерновий коридор

Завантаженість українських портів зросте після погодження продажів зерна, обсяг експорту може досягти 5 млн тонн, вважають в ООН.

Власники суден виявляють “надзвичайний інтерес” до експорту зернових з України Чорним морем у рамках Стамбульської угоди. Про роботу зернового коридору розповів тимчасовий координатор ООН у Спільному координаційному центрі у Стамбулі Фредерік Кенні, пише Reuters.

“Ми очікуємо значного зростання кількості заявок на перевезення”, – сказав він.

В ООН вважають досяжним обсяг експорту українського зерна в 2-5 млн тонн на місяць.

Кенні вважає, що кількість кораблів, що прямують до українських портів, зросте, коли буде погоджено продаж зерна.

Він нагадав, що експортна угода є комерційною, а не гуманітарною операцією, яка керуватиметься ринком. Усі кораблі мають пройти перевірку, щоб розвіяти побоювання РФ щодо того, що вони можуть переправляти зброю в Україну.

“На початку наступного тижня ми проведемо комплексний огляд процедур, щоб побачити, що потрібно налаштувати та покращити”, – сказав Кенні.

Поточним пріоритетом роботи коридору є звільнення причалів в українських портах, щоб могли заходити і завантажуватися нові судна. Поки не було відправок пшениці, судна вирушають із кукурудзою, соєвими бобами й соняшниковою олією та шротом.

Представник ООН додав, що у Туреччині стоять на якорі кілька порожніх суден, які чекають на організацію продажів, щоб вирушити в Україну за вантажем.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости