Темы дня:

Україна призупинить експорт зерна до Польщі

Україна призупинить експорт зерна до Польщі

Надалі експорт зможе здійснюватись лише за погодженням польської сторони, і його процедура обговорюватиметься.

Україна не експортуватиме пшеницю, кукурудзу, ріпак і соняшник у Польщу до настання нового сезону. Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час спільної прес-конференції з польським колегою Робертом Телусом, повідомляє Укрінформ у п’ятницю, 7 квітня.

“Ситуація складна як для українських, так і для польських фермерів. Ми всі розуміємо, хто винен, але маємо вирішити цю проблему. Українська сторона до нового сезону утримається від експорту до Польщі пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшника”, – заявив Сольський.
За його словами, надалі експорт зможе виконуватись лише за згодою від польської сторони, і його процедура обговорюватиметься. Також обговорюватиметься питання транзиту зерна з України через територію Польщі, але про його зупинку не йдеться.
“Ми розраховуємо на максимально конструктивну позицію польської сторони щодо транзиту українського зерна до польських портів та портів інших країн ЄС”, – зазначив Сольський і додав, що чергова зустріч для обговорення цих питань буде перед збиранням нового врожаю.
У свою чергу міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що, ймовірно, через тиждень він знову зустрінеться із Сольським для підписання угоди щодо вирішення проблеми з українським зерном.
“Найімовірніше, ми зустрінемося у п’ятницю (14 квітня. – Ред.). Ми підпишемо документ, який передбачає те, про що ми сьогодні домовились. Це буде документ, який спільно виконуватимуть українська і польська сторона”, – наголосив Телус.
За його словами, зараз найважливішою метою спільних дій є розвантаження складів із зерном.
Нагадаємо, що на початку березня польські фермери почали блокувати трасу з України на знак протесту проти неконтрольованого імпорту продовольства. Польські аграрії незадоволені тим, що ціни на їхню продукцію падають через імпорт зерна з України. Також вони заявляли про нібито “жахливу якість” зерна з України.
Також повідомлялося, що міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик подав у відставку на тлі невдоволення фермерів постачанням зерна з України.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости