Темы дня:

Україна отримала доступ до норвезького газу

Україна отримала доступ до норвезького газу

Наприкінці вересня було запущено газопровід Baltic Pipe для постачання норвезького газу – Україна зможе отримати до мільярда кубометрів.

Україна зможе імпортувати до мільярда кубометрів газу газопроводом Baltic Pipe, повідомив голова Нафтогазу Юрій Вітренко в інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна, опублікованому в п’ятницю, 7 жовтня.

“Ми можемо зараз отримувати газ через цю трубу, і ми маємо попередні домовленості з постачальниками такого газу, і є навіть вільна потужність у трубі, яку, так би мовити, неформально залишили якраз для Нафтогазу, для України”, – розповів голова НАК.

При цьому Вітренко зазначив, що компанія зараз не має коштів для імпорту газу за нинішніми цінами.

“Але проблема в тому, що 1 млрд куб. м, який ми могли б купити через цю трубу для споживання майбутньої зими, коштує $2 млрд за поточними цінами. І Нафтогаз не має таких грошей, щоб купити цей газ”, – пояснив. він.

Глава Нафтогазу повідомив, що створений для імпорту газу спецфонд поки що порожній.

“Далі все залежить від того, наскільки результативною буде місія МВФ… і, можливо, буде важлива донорська конференція з німцями вже наприкінці жовтня. Після цього можна буде сказати, наскільки великі шанси (наповнення фонду)”, – зазначив Вітренко.

Він наголосив на важливості відкриття Baltic Pipe для України.

“Це добре, що з’явився такий додатковий варіант отримувати точно не російський газ для України, і ми ним скористаємося, коли буде можливість”, – запевнив Вітренко.

Зазначимо, що зараз запаси газу України становлять близько 14 млрд кубометрів. На початок опалювального сезону планують закачати ще до мільярда кубометрів. У Нафтогазі кажуть, що цих запасів на зиму вистачить.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: