Темы дня:

Україна ініціювала виключення Росії з ООН

Україна ініціювала виключення Росії з ООН

Нинішня Росія – узурпатор місця Радянського Союзу у Раді безпеки ООН, зазначили у МЗС.

Влада України ініціювала комплексний процес, спрямований на виключення Російської Федерації з Ради безпеки ООН та загалом з Організації Об’єднаних Націй. Про це повідомляє МЗС України у понеділок, 26 грудня.
Українські дипломати зазначили, що з урахуванням російського повномасштабного вторгнення та агресивної політики Москви це лише питання часу, коли дії Росії дискредитують та зруйнують всю систему ООН.
Саме тому питання долі Росії в ООН має вирішуватись у загальному контексті її відповідальності за грубі порушення норм та принципів міжнародного права. А також за військові злочини, злочини проти людяності та геноцид в Україні.
“Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Ради безпеки ООН та виключити її з ООН загалом”, – йдеться у заяві.
У МЗС підкреслили, що виключення Росії з Ради безпеки ООН не спричинить анулювання або перегляду його резолюцій. На думку української сторони, Москва незаконно посідає місце в організації, оскільки її легітимність як наступника СРСР викликає питання. Тому вона має пройти міжнародно-правовий шлях вступу до ООН, як і інші країни. Зокрема, довести свою миролюбність, вимога про яку міститься у п.1 ст.4 Статуту ООН.
Дипломати нагадали, що чинний Статут ООН не містить слів “Російська Федерація”. Їх немає, зокрема, у ст.23 Статуту, де перераховані постійні члени Радбезу ООН.
Правомірна процедура набуття державою “Російська Федерація” членства в ООН та місця серед постійних членів Ради Безпеки має обов’язково передбачати кроки, визначені Статутом ООН.
“Наприклад, такий правомірний шлях пройшли новостворені держави-члени ООН Чехія та Словаччина після того, як припинила своє існування держава-член ООН під назвою “Чехословаччина”. Російська Федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР у Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: Росія – узурпатор місця Радянського Союзу в Раді Безпеки ООН”, – зазначили у МЗС.
“Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключити його з ООН у цілому. Керуючись принципом рівноправності членів ООН, Російська Федерація має пройти той самий міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни”, – додали у відомстві.
Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook написав, що Україна більше не мовчатиме.
“Сьогодні ми розпочали боротьбу за позбавлення Росії статусу постійного члена Ради безпеки ООН. Ця боротьба не буде простою. Їй протидіятимуть, і не тільки Росія. Але ми не миритимемося з брехнею та фальсифікацією. Завдання можуть бути складними, але для нас не буває ніяких неможливих завдань”, – зазначив він.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости