Темы дня:

У G7 очікують активнішої участі МВФ у фінансовій допомозі Україні – Марченко

У G7 очікують активнішої участі МВФ у фінансовій допомозі Україні – Марченко

У “Великій сімці” (G7) очікують активнішого залучення МВФ у 2023 році щодо питання фінансової підтримки України. Але говорити про обсяг нової програми та її умови поки що зарано.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

“Звичайно, розділення відповідальності – це ключове питання, яке зараз стоїть. У мене буквально перед інтерв’ю з вами була остання у цьому році зустріч міністрів фінансів G7, керівництва МВФ і Світового банку. Ключовий меседж, який зараз лунає від наших партнерів, – вони хочуть іншої залученості МВФ”, – сказав міністр.

“Ви кажете, що Штати хотіли б більшої залученості ЄС. І тут я розумію, чому європейська система прийняття рішень була більш складною, ніж, наприклад, американська. Треба погодження 27 країн, там механіка інша.

Зараз же звучить сигнал про те, що МВФ має в наступному році допомогти Україні. Це звучить від кожної країни “Великої сімки”, від керівництва цих країн. Вони як одні з ключових акціонерів вбачають у цьому роль МВФ”, – додав він.

При цьому Марченко зазначив, що зараз усі зусилля та увага спрямована на виконання Моніторингової програми МВФ.

“Ми бачимо роль ЄС у наступному році – 18 млрд євро, ми знаємо, що США планують надати $9,9 млрд на 9 місяців, є розуміння щодо інших менших країн, що саме може бути надано. А зараз запитують роль МВФ у цьому процесі, і тут тиск досить високий на керівництво фонду. Ми, своєю чергою, готові до будь-якого розвитку подій”, – резюмував він.

Керівництво Міжнародного валютного фонду схвалило Моніторингову програму із залученням Ради фонду для України, яка триватиме 4 місяці і стане передумовою до нової програми фінансування МВФ.

Моніторингова програма за участю ради директорів для України (PMB), яку остаточно затвердив МВФ 19 грудня, у разі її успішного проходження у березні 2023 року може змінитись великою програмою з фінансуванням.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: