Темы дня:

The Guardian: Витік секретних документів США може виявитися лише «верхівкою айсберга»

The Guardian: Витік секретних документів США може виявитися лише «верхівкою айсберга»

Публікація чутливих матеріалів вже стала найбільшим розкриттям інформації про американську національну безпеку, але експерти допускають, що шкода для США може стати ще більшою.

Нещодавній витік більше сотні секретних оборонних документів США може бути лише «верхівкою айсберга», який складається з величезної кількості матеріалів. І всі ці матеріали почали циркулювати в інтернеті задовго до того, як про це стало відомо широкому загалу.

Оприлюднення таємниць вже стало найгіршим розкриттям інформації про національну безпеку США за багато років. Вони включали деталі про нестачу боєприпасів в Україні, методи збору розвідувальної інформації, що використовуються США проти Росії, а також прикрі докази, що вказують на американське шпигунство за близькими союзниками в Києві, Сеулі і Тель-Авіві. Аналітики припускають, що шкода, завдана США, може стати набагато більшою, – пише The Guardian.

Речник Ради національної безпеки Джон Кірбі заявив, що президент Джо Байден був поінформований про витік наприкінці минулого тижня, і його постійно інформують про розвиток подій. Кірбі також повідомив, що з союзниками Вашингтон проводить консультації «на високому рівні».

В одному з документів, датованому 23 лютого цього року і позначеному грифом «таємно», детально розповідається про те, що українські системи ППО С-300 будуть вичерпані до 2 травня за нинішніх темпів використання. The Guardian зауважує, що лишається не відомим, чи з того часу Україна якось вирішила цю проблему: змінила інтенсивність використання боєприпасів для С-300, поповнила запаси ракет чи може почала покладатися більше на інші ЗРК. У тому ж документі в якості джерела даних згадується «відео Lapis». Вочевидь, йдеться про маловідому і ретельно захищену супутникову систему для зйомки об’єктів на Землі.

У понеділок Україна спростувала повідомлення про те, що через витік інформації вона була змушена змінити деякі військові плани напередодні довгоочікуваного контрнаступу. Автентичність документів не була офіційно підтверджена. Але в неділю Пентагон опублікував заяву, в якій сказав, що вивчає документи, які, «здається, містять чутливі і засекречені матеріали».

Джерело у британському Міноборони заявило в понеділок вказало на епізод витоку, в якому йдеться про те, що російський винищувач ледь не збив британський літак-розвідник біля берегів Криму у вересні. В британському міністерстві зауважили, що ці дані «містять неточності і не відображають того, що сталося в міжнародному повітряному просторі над Чорним морем». Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розповів про цей інцидент парламенту в жовтні. Тоді він заявив, що країна не вважає цей випадок навмисною ескалацією. Натомість інцидет, швидше за все, виник через технічну несправність. Воллес також звинуватив Москву в тому, що вона діяла необачно. У витоку інцидент подається так, що Росія «мало не збила британський RC-135».

Група Bellingcat відстежила витік інформації через низку каналів, які використовували різні інтернет-спільноти. Переважно це були підлітки, які цікавляться всім: від військовим спорядження до православного християнства, музики та відеоігор. Всі вони використовували платформу обміну повідомленнями Discord, яка стала популярною серед геймерів. Расистські висловлювання були поширеними на цих інтернет-форумах.

Кілька користувачів Discord розповіли Bellingcat, що першоджерелом витоку був сервер, яким користувалися лише 20 осіб і який мав різні назви. Одна з назв, які використовувалися найчастіше, – це Thug Shaker Central. Його створили підписники популярного користувача YouTube на ім’я Oxide, який публікує відео про зброю та іншу військову атрибутику.

Джерела повідомили, що перші витоки на Thug Shaker Central датуються жовтнем минулого року. Тоді було оприлюднено набагато більше документів, ніж стало відомо зараз. Останні публікації датовані початком березня. Викривач нібито діяв як адміністратор сервера і створив у Thug Shaker Central канал під назвою Bear vs Pig (ведмідь проти свині), присвячений російському вторгненню в Україну.

Документи не виходили за межі Thug Shaker Central до кінця лютого. А тоді один з користувачів каналу Bear vs Pig, підліток на ім’я Лукка, виклав 107 сфотографованих документів на більш поширений сервер WowMao для шанувальників філіппінського користувача YouTube, відомого своїми відео-мемами про європейську та азійську історію.

Засновник Thug Shaker Central, якого згодом видалели, і двоє його колишніх користувачів розповіли Bellingcat, що файли, розміщені на WowMao, це лише «верхівка айсберга» в порівнянні з кількістю документів, які були завантажені спочатку.

«Ми не знаємо, що там. Ми не знаємо, хто за це відповідає, і не знаємо, чи є у них більше, ніж вони мають намір опублікувати. Тому ми спостерігаємо за цим і відстежуємо все, що можемо», – визнав Кірбі в понеділок.

Через кілька днів користувач перепостив 10 знімків на сервері Discord, призначеному для гравців відеогри Minecraft. Вони залишалися там непоміченими ще місяць, поки три з них не були поширені на праворадикальному форумі 4chan. А пізніше, в квітні, п’ять документів з’явилися в месенджері Telegram. У Telegram частина одного з документів про Україну була відредагована з метою завищення українських втрат і применшення російських.

Пентагон передав цей витік Міністерству юстиції для проведення кримінального розслідування. Деякі документи мають різні грифи секретності, в тому числі «цілком таємно» і «Noforn», що означає «не підлягає розголошенню іноземним громадянам». Це може означати, що витік інформації був здійснений американцем. Документи були роздруковані і складені, можливо, для того, щоб покласти в кишеню.

Однією з проблем у розслідуванні витоку стало те, що Пентагон доволі широко розповсюджує такі матеріали попри їню чутливість. Тисячі американських співробітників і підрядників часто мають доступ до документів, позначених як «секретні» або Noforn. Оборонне відомство розпочало перегляд протоколів розповсюдження секретних матеріалів в рамках загального розслідування та оцінки збитків.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: