Темы дня:

Скільки води має бути в організмі?

Без води людина не може прожити більше ніж тиждень ‒ при цьому тяжкі наслідки для тіла з’являються вже на третій день без води. Це не дивно ‒ з неї складається більша частина наших органів та тканин. Вода ‒ це головна складова для будь-якої рідини в організмі (у тому числі крові, якої в дорослої людини є приблизно п’ять літрів). Тож забезпечити себе постійним джерелом води дуже важливо краще за все буде заказати її у великих об’ємах додому чи в офіс: https://waterclub.od.ua.

Головна функція води ‒ транспортна. Живильна рідина приймає участь у кожному процесі метаболізму ‒ як у відтворенні нових речовин та енергії, так і в їх перетворенні на щось інше. До інших важливих функцій можна віднести:

  1. Підтримка тиску у клітинах. Це забезпечує їх цілісність та відтворення клітинних обмінних процесів ‒ у тому числі роботу дуже важливого калій-натрієвого каналу. Чим більше позаклітинної рідини з низьким вмістом солей, тим більше її забере клітина, щоб вирівняти тиск ‒ і навпаки: якщо у клітині солей менше ніж поза нею, вона буде забирати їх з позаклітинного простору, виштовхуючи воду.
  2. Встановлення кислотно-лужного балансу. Кожне середовище в організмі має свою дуже чутливу норму pH. Підтримання кислотності у нормі ‒ це завдання для багаточисленних буферних систем, але саме вода є найвпливовішим фактором зовнішнього середовища, що здатен змінювати показники кислотності.
  3. Теплорегуляція ‒ ще одна корисна властивість. Наш організм вміє підтримувати стабільну температуру внутрішнього середовища, щоб забезпечити працездатність органів. Наприклад, на спеці тіло починає активно виділяти піт ‒ так воно себе охолоджує. Коли навколо холодно, вода акумулює тепло, не даючи температурі тіла знизитися.

Як складова сечі та поту, вода виконує транспортну функцію та виводить з організму залишкові продукти метаболізму: солі, токсини, деякі органічні кислоти.

Як змінюється вміст води в тілі?

Людині з віком потрібно більше води ‒ її вміст у тілі пропорційно зменшується з часом. Так, організм новонародженого на 85-90% складається з неї, а ближче до літнього віку вміст зменшується до 40-50%. Від цього досить сильно залежить добова потреба людини у воді. Дорослій людині приблизно 30 років потрібно десь півтора-два літри на добу, враховуючи їжу та інші напої. Звичайно, все індивідуально ‒ кожен організм має свою потребу залежно від ваги та рівня фізичної активності.

Найбільш залежна від вживання води кров ‒ вона на 90% складається з неї. У легенях цей вміст також великий ‒ приблизно 80%. Це можна пояснити тим, що легені насичують кров киснем та виробляють сурфактант ‒ речовину, що знижує тертя між листками плеври та не дає легеням злипатися.

Менше за все рідини у кістках ‒ особливо це стає помітним з віком. У суглобах вода є складовою суглобової рідини, але з віком її вміст стає все меншим.

Як зрозуміти, скільки потрібно пити води?

Стандартні вісім склянок в день ‒ це дуже опосередковане значення. Краще за все визначати потребу, враховуючи вік, температуру довкілля, вагу тіла, та фізичну активність. Більш-менш приблизне значення розраховується за формулою 30 мл на один кілограм ваги тіла.

Спрага ‒ перший прояв зневоднення. Воно з’являється тоді, коли занадто мало води потрапляє в організм ‒ це дуже грізне явище, яке впливає на здоров’я нирок та нервової системи. Для захисту від зневоднення краще за все пити воду тоді, коли це хочеться зробити. До того ж дегідратацію можна попередити, якщо взяти на тренування або у спеку пляшку води.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости