Темы дня:

СБУ оприлюднила розмови митрополита Павла

Митрополит робив заяви, які виправдовують чи заперечують дії країни-агресора. Це підтвердила судово-лінгвістична експертиза.

СБУ зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності колишнього настоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Петра Лебедя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдання та заперечення збройної агресії Росії проти України. Оприлюднене перехоплення його розмов, повідомляється на сайті спецслужби у суботу, 1 квітня.

“Встановлено, що Лебідь у своїх публічних виступах неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди віруючих інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, що виправдовують чи заперечують дії країни-агресора. Це підтвердила і ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза”, – йдеться у повідомленні.

Глава СБУ Василь Малюк заявив, що “закон та відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів”.

“Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу! СБУ системно блокує всі спроби російських спецслужб, які прагнуть використати своїх агентів для заподіяння шкоди інтересам та безпеці України”, – зазначив він.

На підставі зібраних доказів Лебедю повідомили про підозру за статтями:

  •      порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань (ч.1 ст.161 КК України);
  •      виправдання, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників головного кодексу України (ч.1 ст.436-2 КК України).

За місцями проживання та тимчасового перебування фігуранта проводяться обшуки.

У СБУ нагадали, що у 2022 році розпочала комплексні контррозвідувальні заходи (понад 40) у церковному середовищі УПЦ для припинення деструктивної діяльності проросійськи налаштованого духовенства. Було порушено 61 кримінальне провадження стосовно 61 священнослужителя. Загалом суди вже винесли сім вироків щодо окремих кліриків, які стали на бік ворога, зокрема двоє з них були використані в обміні на наших військовослужбовців.

За матеріалами спецслужби запроваджено санкції щодо 17 функціонерів УПЦ, а майже 250 клірикам заборонено в’їзд до України.

Також припинено громадянство України 19 священнослужителям УПЦ, громадянам країни-агресора, ініційовано примусове повернення до країни походження клірикам церкви, двом громадянам Росії.

У СБУ наголосили, що у своїй діяльності дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважають право кожного громадянина на свободу світогляду та віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости