Темы дня:

Ровер з ОАЕ та робот з Японії вирушили на Місяць на SpaceX

Ровер з ОАЕ та робот з Японії вирушили на Місяць на SpaceX

Місія називається “Білий кролик” або, японською, Hakuto. Вона стартувала у день 50-річчя останньої висадки астронавтів на Місяць.

Японський апарат Hakuto-R компанії Ispace, ровер-місяцехід Об’єднаних Арабських Еміратів “Рашид” і місячний супутник Lunar Flashlight від NASA стартували в неділю 11 грудня на ракеті-носителі Falcon 9 від компанії Маска SpaceX до Місяця, повідомляє AP NEWS.

Компанія Ispace спроектувала свій корабель таким чином, щоб він використав мінімум палива для економії коштів та залишав більше місця для вантажу. Тому він летить до Місяця повільно, з низьким споживанням енергії. Пролетівши 1,6 мільйона кілометрів від Землі, корабель зробить зворотну петлю і перетнеться з Місяцем до кінця квітня.

Для порівняння, капсулі НАСА “Оріон” з манекенами для випробувань знадобилося п’ять днів, щоб досягти Місяця минулого місяця (ця місія з обльоту Місяця завершиться сьогодні, в неділю, падінням у Тихому океані).

Підлетівши до Місяця, японський апарат Ispace, що спускається, повинен наблизитися до кратера Атлас природного супутника Землі, (діаметр кратера – більше 87 км а глибина – близько 2 км).

Саме там планується його посадка. З висунутими чотирма ногами висота апарату становитиме понад 2,3 метри.

Місяць ОАЕ, названий Рашидом на честь королівської родини Дубая, важить всього 10 кілограмів і працюватиме на поверхні близько 10 днів, як і всі інші механізми місії.

Крім ровера “Рашид”, на борту апарату, що спускається, знаходиться помаранчева сфера Японського космічного агентства. Він на Місяці перетвориться на колісного робота-іграшку, який кататиметься по місячному пилу.

Також на борту знаходяться: акумулятор від японської компанії з виробництва свічок запалювання; канадський бортовий комп’ютер із штучним інтелектом для ідентифікації геологічних особливостей та канадські 360-градусні камери.

Місячний супутник NASA тим часом займатиметься пошуками водяного льоду в затінених кратерах південного полюса Місяця.

Космічна місія називається Hakuto, що у перекладі з японської означає “білий кролик”. В азіатському фольклорі вважається, що на Місяці мешкає білий кролик.

Другу місію “Білого кролика” на Місяць заплановано на 2024 рік, а третю – на 2025-й.

У 2019 році ізраїльська некомерційна організація під назвою SpaceIL зуміла досягти Місяця. Але замість м’якої посадки космічний корабель “Берешит” врізався у Місяць і був зруйнований.

Поки що Росія, навіть Китай і здійснили звані ” м’які посадки ” на Місяць, починаючи з ” Місяця-9 ” колишнього Радянського Союзу 1966 року. І лише США висаджували астронавтів на місячну поверхню: 12 людей за шість місій.

До речі, саме в неділю виповнилося 50 років від дня останньої висадки астронавтів на Місяць – 11 грудня 1972 Юджин Сернан і Харрісон Шмітт з “Аполлона-17”.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: