Темы дня:

Росія вирішила “добровільно” скоротити видобуток нафти

Обмеження видобутку нафти сприятиме “відновленню ринкових відносин”, дуже сподіваються в Москві.

Росія у березні добровільно скоротить видобуток нафти на 500 тисяч барелів на добу. Про це сказав віце-прем’єр РФ Олександр Новак, повідомляє ТАСС у п’ятницю, 10 лютого.

“На сьогоднішній день ми повністю реалізовуємо весь обсяг нафти, що виробляється, проте, як і було заявлено раніше, ми не будемо продавати нафту тим, хто прямо або побічно дотримується принципів цінової стелі. У зв’язку з цим Росія в березні добровільно скоротить видобуток на 500 тис. барелів на добу. Це сприятиме відновленню ринкових відносин”, – сказав він.

Новак вважає, що механізм цінової стелі може вплинути на дефіцит нафти та продукції в інших галузях. Він також висловив думку, що цей механізм “є втручанням у ринкові відносини та продовженням деструктивної енергополітики країн колективного Заходу”.

Зазначимо, що за підсумками 2022 року видобуток нафти в Росії зріс на 2% до 535 млн тонн (10,7 млн барелів на добу) завдяки стрибку продажів в Азію, особливо в Індію та Китай.

Як відомо, з 5 грудня 2022 року набуло чинності ембарго ЄС на морські постачання нафти з РФ. Країни G7, ЄС і Австралія ввели стелю цін на російську нафту, що поставляється морем, на рівні $60 за барель для підлеглих їм суден і територій.

А з 5 лютого 2023 року почали діяти аналогічні обмеження на постачання нафтопродуктів із Росії. Розмір стелі було визначено у розмірі $100 та $45 доларів за барель залежно від категорії нафтопродуктів.

Раніше повідомлялося, що лише за січень Росія втратила 8 млрд доларів через стелюнафтових цін. Загалом нафтогазові доходи країни-агресора скоротилися приблизно на третину.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости