Темы дня:

РНБО наклала санкції на «значущих росіян»: як це допоможе Україні

РНБО наклала санкції на «значущих росіян»: як це допоможе Україні

Рада національної безпеки і оборони України ввела санкції проти значущих фізичних та юридичних осіб Росії, повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні 30 вересня.

За словами президента, під санкції потрапили росіяни, які «не знайшли в собі мужності виступити на захист людяності та міжнародного права або залучені до агресивних кроків проти України й спільноти демократичних народів».

Президент також закликав народних депутатів підтримати на наступному засіданні Верховної Ради проєкт закону щодо націоналізації всіх російських активів, який має спростити цю процедуру.

Рішення РНБО щодо накладення санкцій дозволяє Міністерству юстиції звернутися з позовом до ВАКС, щоб конфіскувати майно росіян в Україні на потреби української армії. Відсутність санкцій гальмує процедуру конфіскації активів російських олігархів в Україні та дозволяє їм повертати арештоване майно через суд.

Секретар РНБО Олексій Данілов наголосив, що у санкційному пакеті «тисячі прізвищ» представників російського бізнесу та компаній. Водночас він не навів конкретні приклади та не уточнив, чи є у ньому олігархи, наближені до президента РФ.

«У цих санкціях великий «пакет» російських олігархів, російських промислових компаній, чиновників, депутатів Держдуми. Це дуже великий проект. Ми над ним дуже довго працювали. Там тисячі прізвищ, тисячі компаній, які увійшли до цього санкційного пакета», – заявив він.

Можливість конфіскувати активи осіб під санкціями з’явилася після оновлення у травні цього року українського законодавства про санкції. Але чому не працює «пастка» для російських олігархів, які звикли заробляти в Україні, розповідає Юлія Самаєва у статті «Чому санкції проти РФ в Україні перетворюються на корупційний бізнес і кому за це не соромно».

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости