Темы дня:

Резерви України оновили максимум за 11 років

Резерви України оновили максимум за 11 років

На валютні рахунки уряду в Національному банку у квітні надійшло майже $6 млрд. Ці найбільші надходження зовнішньої допомоги з початку війни з Росією.

Міжнародні резерви України станом на 1 травня становлять $35 млрд 943,2 млн. Це рекордний рівень за останні 11 років (із серпня 2011 року), повідомляє Національний банк у четвер, 4 травня.

“У квітні резерви зросли на 13% (на $4,065 млрд – ред.) завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті”, – йдеться у повідомленні.

На валютні рахунки уряду в Національному банку у квітні надійшло $5,852 млрд:

  • $2,707 млрд – у межах нової програми розширеного фінансування МВФ;
  • $1,653 млрд – макрофінансова допомога від ЄС;
  • $1,25 млрд – грант від США (через трастовий фонд Світового банку);
  • $0,243 млрд – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Ці надходження зовнішньої допомоги у квітні стали найбільшими з початку війни з Росією. Резерви зростають вже другий місяць поспіль.

Також уряд України виплатив за обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті $446,0 млн, із яких $282,7 млн – за обслуговування і погашення валютних ОВДП, $113,1 млн – борг перед Світовим банком, решта – борг перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $107,4 млн.

НБУ повідомив, що чистий продаж ним валюти у квітні знижувався четвертий місяць поспіль, скоротившись порівняно з березнем на $0,299 млрд – до $1,370 млрд.

“Така динаміка у квітні зумовлена і галузевими чинниками (зменшення імпорту енергоресурсів, збільшення продажу валюти для проведення посівної, певна активізація роботи гірничо-металургійних підприємств), і подальшим обмеженням непродуктивного відпливу капіталу з України”, – зазначив регулятор.

Крім того, монетарна політика НБУ, спрямована на підвищення привабливості гривневих активів, і відмова від прямого фінансування дефіциту бюджету 2023 року сприяли стабілізації курсових очікувань, додали у центробанку.

Також в результаті зміни ринкової вартості та курсів валют вартість фінансових інструментів у резервах збільшилася на $128,7 млн.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,7 місяця майбутнього імпорту, наголосив Нацбанк.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости
Похожие темы: