Темы дня:

Прийнято спільну заяву щодо теракту в Оленівці

Прийнято спільну заяву щодо теракту в Оленівці

Заяву підписали СБУ, ЗСУ, ГУР Міноборони та уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Служба безпеки України, Збройні сили України, Головне управління розвідки Міноборони, уповноважений Верховної Ради України з прав людини підписали спільну заяву щодо масового вбивства українських військовополонених 29 липня 2022 року у селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області. Про це повідомляє СБУ.
У заяві повідомляється, що під час вибуху в колонії було знищено будівлю, в якій утримувалися українські військовополонені: за даними росіян, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома, але жоден працівник колонії, бойовик “ДНР” або російський військовий, який здійснював охорону приміщення, згідно з коментарями російської сторони, внаслідок вибуху не постраждав.
Після вибуху Росія звинуватила Україну в обстрілі виправної колонії з використанням американської зброї та вбивства українських військових.
З цього приводу СБУ, ЗСУ, ГУР Міноборони та уповноважений Верховної Ради України з прав людини заявили (текст дослівно):
1. Вчинений вибух є цинічним терористичним актом Російської Федерації, військовою провокацією та класичною false flag operation, метою якого є приховування військових злочинів, дискредитація Збройних Сил України, зрив постачання західної зброї та підвищення соціальної напруги в українському суспільстві.
2. Збройні Сили України завдають ударів виключно по російських військових об’єктах: складах з паливом, озброєнням та боєприпасами, командних пунктах, об’єктах військової інфраструктури. Українська армія має достатньо коштів на ідентифікацію цілей, включаючи системи космічної розвідки. Україна не робила ракетних та артилерійських обстрілів смт Новомосковськ.
3. 16 травня, за посередництва ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста, розпочався процес евакуації захисників Маріуполя з території заводу Азовсталь, який тривалий час був оточений і перебував під ударами російських військ. Формат евакуації передбачав встановлення режиму тиші та здачі українських військових у полон із подальшим обміном під гарантії ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста. Цей формат було обрано та затверджено захисниками Маріуполя, які брали участь у переговорах. 29 червня відбувся перший із запланованих обмінів військовополонених, в результаті якого в Україну повернулися 144 захисники. Серед них – 95 захисників Азовсталі.
4. Ключовою умовою обраного формату було зобов’язання російської сторони перед міжнародними організаціями щодо збереження життя та здоров’я українських захисників. Ця гарантія була цинічно порушена.
5. У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії смт Оленівка сталося організоване вбивство українських військовополонених. На спланований характер цього злочину та скоєння його російською стороною вказують багато задокументованих доказів: зокрема, навмисне переведення бійців у нове приміщення незадовго до вибуху, аналіз характеру пошкоджень та руху вибухової хвилі, перехоплення телефонних розмов бойовиків, відсутність обстрілів у зазначеному місці та інші. Все це не залишає сумніву: вибух у Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей.
Підписанти заяви вимагають (текст дослівно):
1. Від Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста, які виступали гарантами життя та здоров’я українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, вчинений Російською Федерацією.
2. Негайно направити представників Організації Об’єднаних Націй, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених на територію колонії у смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної діяльності.

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости