Темы дня:

Закон Савченко: порядок зарахування строку попереднього ув’язнення у строк покарання

Закон Савченко: порядок зарахування строку попереднього ув’язнення у строк покарання

Триває процес реформування українського законодавства. Верховна Рада України працює над внесенням змін до правових норм, які регулюють наше з вами щоденне життя.

Однак не всі народні депутати України змогли безперешкодно приступити до виконання покладених на них народом України обов’язків. Варто лише згадати нашу співвітчизницю, яка перебувала під слідством у Російській Федерації і знаходилась там під арештом ще з 8 липня 2014 року. Мова йде про Надію Савченко.

Напевно, саме цей епізод із її біографії дав поштовх для внесення нових змін до Кримінального кодексу України, якими змінюється порядок зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання.

Відповідно до таких змін зарахування судом строку попереднього ув’язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того ж кримінального провадження, в межах якого до особи було застосовано попереднє увязнення, провадиться з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Раніше таке перерахування здійснювалося з розрахунку один день тримання під вартою дорівнює одному дню позбавлення волі.

Новими нормами передбачено, що у випадку призначення судом іншого покарання, аніж позбавлення волі, зарахування строку попереднього увязнення в межах того ж кримінального провадження здійснюється у наступному порядку:

1) строк попереднього ув’язнення переводиться у строк позбавлення волі відповідно до визначеного статтею 72 КК України співвідношення;

2) визначений відповідно до ст. 72 КК України строк позбавлення волі переводиться у інший призначений вид покарання відповідно до співвідношення, визначеного частиною першою цієї статті.

Наведемо приклад такого перерахування.

Уявімо ситуацію: особу засуджено до покарання у виді обмеження волі на строк 2 роки. Її було взято під ватру 20.03.2015 року. Закінчення строку тримання під вартою – момент прибуття і постановки особи на облік у відповідній установі виконання покарань – припустимо, це 10.11.2015 року.

Для застосування нових змін до Кримінального кодексу України необхідно виконати наступні дії:

  1. Розрахуємо загальний строк тримання особи під вартою
  • Взяття під варту 03.2015 року.
  • Закінчення строку тримання під вартою – момент прибуття і постановки особи на облік у відповідній установі виконання покарань – 11.2015 року.

Всього днів перебування під вартою (включно з першим і останнім): 236 днів.

  1. Застосовуємо положення нового закону. Для цього виконаємо наступні дії:
  • Строк тримання під вартою переводимо у строк позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі:

236 днів * 2 = 472 дні

  • Визначений вище строк позбавлення волі переводиться у обмеження волі з розрахунку, який визначений ст. 72 Кримінального кодексу України (1 день позбавлення волі = 2 дням обмеження волі)

472 дні * 2 = 944 дні

Вироком суду особу засуджено до 2 років обмеження волі, що дорівнює 731 день (враховуючи високосний рік).

Виходячи із наведених розрахунків, суд повинен звільнити засудженого від відбування покарання, оскільки строк попереднього ув’язнення (тримання під вартою) перевищує фактично призначене покарання.

Таке безумовне звільнення передбачене самими змінами до Кримінального кодексу України.

У випадку, якщо до винесення вироку строк попереднього увязнення, відбутий особою, перевищуватиме відповідно до визначеного ст. 72 КК України співвідношення максимально можливий строк позбавлення волі, передбачений Особливою частиною цього кодексу для злочину, у якому підозрюється особа, така особа повинна бути негайно звільнена судом з-під варти як за ініціативою суду, так і за ініціативою особи, яка звільняється або її захисника (законного представника) чи прокурора. Таке звільнення допускається як на стадії судового розгляду кримінального провадження, так і на стадії досудового розслідування такого кримінального провадження.

Варто відзначити той факт, що Кримінальним кодексом 1960 року було також диференційовано строки зарахування попереднього ув’язнення. Попереднє ув’язнення зараховувалось судом до строку покарання при засудженні до позбавлення волі і направлення в дисциплінарний батальйон день за день, при засудженні до виправних робіт — день за три дні.

При засудженні до інших мір покарання суд враховував попереднє  ув’язнення та  міг пом’якшити покарання або повністю звільнити від нього засудженого.

Читайте також: 

Штрафи за неоформленого працівника

Звернення стягнення на частку майна, що перебуває у спільній сумісній власності

UkrNews24.net

Подписывайтесь на Ukrnews24.net в Telegram, чтобы быть в курсе самых интересных событий.

Последние новости